12/28/2012

Un sondaj IRES pe subiectul sarbatorilor la romani


Citez:

"În contextul celor 89% dintre participanţii la studiu care se consideră persoane religioase şi a celor 65% care afirmă că obişnuiesc să meargă la biserică, cercetarea arată că 28% au ţinut, în acest an, postul Crăciunului, iar 34% s-au spovedit înainte de Crăciun"


http://jurnalul.ro/stiri/observator/sarbatoarea-craciunului-la-romani-in-2012-632476.html
In primul rand: 11% se considera persoane nereligioase; o cifra mai mare ca la recensamantul din 2012, si probabil mai aprope de realitate, tinand cont ca informatiile de la recensamant pot sa fie viciate de presiuni din familie sau pur si simplu cand "capul familiei" ia cuvantul pentru restul.


A doua cifra e interesanta. Din cei 89% de religiosi, 65% merg la biserica de Craciun. E cam amuzant ca 35% dintre credinciosi sunt chiar mai reticenti ca majoritatea care da pe la biserica de 2-3 ori pe an (paste, craciun si ocazionalul botez, parastas).  Este inca o dovada ca exista un potential serios de ireligiozitate, doar ca nu stim cum sa-l activam. 28-34% dintre credinciosi raman baza; ei sunt probabil cei care se plimba cu microbuzele la manastiri pentru pupat moaste... nu ca ar fi mai seriosi, dar ei tind sa fie cei mai superstitiosi, deci cei mai greu scos din mlastina non-gandirii religioase.


Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown