9/04/2012

Un contra-argument la regula de aur a crestinilor


“Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”(Matei 22:39)

Ma gandesc de mult timp la problemele etice ale acestei reguli, dar un exemplu bun ce incorporeaza contra-argumentul destul de bine nu mi-a fost la indeamana pana cand am avut o idee citind stiri despre activitatile preotilor bisericii catolice. E mai interesant cand nu folosesti argumente cu cazuri ipotetice.

Abuzul sexual! In mintea preotilor pedofili cu siguranta trebuie sa se aplice regula mentionata mai sus cu aproapele. Ei doar isi iubesc "aproapele micut" la fel cum se iubesc pe ei.

In esenta, "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti", face apel emotional la un fel de empatie foarte limitata si ingusta, la aplicarea unei realitati personale si subiective. Daca un masochist se iubeste asa, va provoca suferinta celor din jur. Orice persoana care se iubeste prin metode ce provoaca daune si suferinta, in special pe termen lung, ajunge sa raspandeasca problema daca respecta principiul.

Acest principiu faciliteaza intoleranta prin ideea ca oamenii traiesc la fel - sub ceva principii universale (care, daca nu sunt respectate, probabil e o dovada de pacate, posesie demonica s.a.m.d.). Una din corolarele principiului acesta este... "uraste aproapele tau ca pe tine insuti", iar dupa cum stim, cam toate religiile te invata cum sa te urasti pentru cat de rau si pacatos esti.


Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown