5/21/2012

Omul: gemul din gogoasa (sau ceva asemanator)


Omul: centrul universului

Omul: miezul creatiei

Omul: creatia suprema, varful muntelui

Sau nu.

http://youtu.be/pzKZb3qHyXk


Pentru unii, este o rana grava la ego sa descopere ca nu sunt speciali, cel putin nu sunt speciali in acel sens promis de religii prin care "tu" esti bijuteria zeului, din Familia Aleasa, o creatura semi-divina, copilul favorit al zeului, sclavul cel mai liber etc. etc. Se aplica in sensuri asemanatoare si alte moduri in care oamenii-si imagineaza ca sunt "distinsi": nationalitate, etnie, rasa, trib, familie, chiar si sex si specie.

Aici sta si puterea de a divide. Egourile acestea umflate separa omul de lume, de realitate, ca un zid acoperit in intregime cu portrete personale (Facebook?); dispar ferestrele si creste teritorialismul la un nivel abstract si imaginar.

Poza facuta la recomandarea lui Carl Sagan poarta doar titlul de "pale blue dot" - adica toata lumea omului, toata istoria, toate planurile - toate sunt doar pe un punctulet. Trebuie sa nu uitam ca si noi suntem acolo, chiar mai mici, impreuna cu o multime de alte specii. A dot on the
pale blue dot

p.s. pentru cine nu pricepe cum functioneaza valoarea omului: oamenii se disting intre ei prin ceea ce fac, nu prin ceea ce primesc din si dupa nastere.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown