4/14/2012

Baconschi ofera totalitarismul teocratic in mod traditional
De pe blogul sau:

Se apropie Sfintele Paști. Suprema taină a creștinismului, ca religie a Învierii.

De Craciun va spune ca e o religie a renasterii. Nimic interesant. Pastele sunt o traditie pagana in care se sarbatoreste primavara si cresterea fertilitatii (agricole), simbolizata de flori, iepuri si oua. Peste asta si peste sarbatoarea evreiasca mai veche s-a suprapus slujba crestineasca despre un tip care a s-a reinviat si a trezit din morti o mica armata de zombi (lucru mentionat rar de preoti) ce umblau prin Ierusalim.Pe langa faptul ca treaba cu reinvierea era destul de comuna in acele perioade, cam la fel ca vindecarile miraculoase (in india era o cultura intreaga bazata pe asta), merita mentionat si ca exista, mitologic vorbind, multe alte zeitati care au reinviat si au avut o multime de credinciosi (inainte de anno domini). Crestinismul nu e special in acest sens; e doar foarte "pictorial" (ceea ce-l ridica pe Iisus la nivelul eroilor din benzile desenate - multe din care sunt mult mai filosofice, morale si inspirationale).


Din prea multe păcate – arătate cu degetul, dar neasumate personal – societatea noastră pare slab pregătită pentru această sărbătoare majoră.

Da... pe vremuri, pacatosii seriosi se mutilau. Catolicii o numesc mortificare. Masochism, ca sa te simti mai bine apoi, nu doar pentru ca ai suferit deja pentru "pacate", dar si din substanele calmantele produse de creier ca raspuns la durere. Fapte diverse din lumea crestina.

Oricât ne-ar otrăvi cotidianul, politica făcută prost, cu spatele la binele comun, ea nu are dreptul să invadeze și acest ultim teritoriu necontaminat.

"necontaminat"; hai ca e amuzant. Sa intrebe fanii crestini de "Sfantul" Constantin, cel care a dat startul oficial la crestinism, ridicandu-l de la nivel de cult obscur de fanatici la religie imperiala (implinind si o ironie fabuloasa legata de viata eroului central ... un rebel anti-imperial).

Este invers. Viata cotidiana e contaminata de putregaiul mental al crestinismului.

Învierea strălucește dincolo de rivalitățile în care ne complacem și deasupra orizontului dezbinat sub care ne petrecem zilele.

Ca si creierele multor oite cu drept de vot... netede si stralucitoare. The eternal sunshine of the spotless mind.

Lumina pascală râmâne cel mai proaspăt izvor de speranță pentru fiecare și pentru toți laolaltă.

Lumina sfanta, o frauda anuala, ramane un izvor de frauda. Sa continue spectacolul de magie!

Nu văd, de jur împrejur, alt model pentru revigorarea națiunii din care facem parte, cu tot cu ura de sine sau de ceilalți care definește, nefericit, acest ceas istoric de criză. Hristos Cel Înviat este temelia conviețuirii armonioase de care ducem lipsă.

Pentru ca era medievala, acel apogeu al crestinismului, a fost o perioada excelenta... nu? La asta se refera. Tot boborul era credincios, traditional, cu familie mare; nu erau atei, nu erau comunisti, nu erau homosexuali...  doar ca omul de rand era prost si traia intr-o societate rigida bazata pe exploatare teribila. Suna de-a dreptul idilic, daca nu esti rob sau sclav.

"All religions have based morality on obedience, that is to say, on voluntary slavery. That is why they have always been more pernicious than any political organization. For the latter makes use of violence, the former - of the corruption of the will. "
-- Alexander Herzen

Eu am sa tot amintesc asta pentru ca simt ca romanii nu pricep ca au fost fututi in cur de Biserica timp de secole si totusi vor sa se "intoarca" la asta, situatie ce are consecinte de imense retardare si azi.

Să-L întâmpinăm așadar cu tot ce avem mai nobil în suflet, pentru a răscumpăra numeroasele noastre nevrednicii

Acum vorbeste ca un preot. Poate viseaza sa fie un inalt-cleric intr-o teocratie. Poate are niste relatii diplomatice in Iran sau Pakistan. Trebuie doar o convertire mica la alt set de basme asemanatoare.


Ca fapt divers, ideea aceasta de "rascumparare" a nevredniciilor este distinct medievala si cred ca e bine instalata in mentalitatea romaneasca. As zice ca e ruda cu mituirea, cu spaga... in fond tot ce este marele Isus si impresionata Biserica pentru multimea de credinciosi drepti sau curbati e "persoana" la care trebuie sa dea bani, munca, timp sau alte resurse pentru a castiga o rezervare in clubul exclusivist al Paradisului.

E o afacere foarte profitabila pentru ca intrarea in club s-ar face doar dupa deces, iar clubul nu trebuie sa plateasca nici un fel de taxe sau chirie, fiind pe "un alt taram imobiliar".

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown