11/19/2011

Popimea si padurimea, o veche relatieAcest parazitism (daca suna "comunist", asa si vreau) al Bisericii nu poate sa fie dezlipit de miezul cultului, asa ca se manifesta constant in foarte multe forme. Au trecut aproape 200 de ani de la inceputul sfarsitului feudalismului, si oamenii inca nu s-au prins ca daca se acorda Bisericii aceleasi privilegii pe care le-a avut cu 2 secole in urma, societatea va ajunge inapoi in acea stare rigida, iar oamenii vor ajunge din nou robi, "robii lui Dumnezeu".  Faptul ca niste popi si niste maici defriseaza paduri si vand lemnul la negru nu este o activitate exceptionala, ci este de rigueur  pentru acesti oameni;  ca paraziti, nu pot sa traiasca altfel.


Aici e sursa problemei in Romania. Biserica Ortodoxa, asemanator cu cea Catolica, este un dinozaur din epoca feudalismului. In acea perioada, Biserica avea statut inalt, iar societatea era organizata extrem de rigid, astfel de ca exista o populatie mica ce beneficia de majoritatea bunurilor societatii, in timp ce cei multi erau sclavi si robi, fara libertate si aproape intr-o constanta stare de stres existential (foame, boala, flux constant de nou-nascuti, viata scurta).


Pe cat de mult ma bucur cand aud ca se fac investigatii in taierile ilegale de paduri, in defrisari, in taieri de lemne protejate prin lege,  aceste evenimente survoland in jurul organizatiilor Bisericii Ortodoxe Romane, pe atat sunt de iritat de faptul ca lumea nu pricepe inevitabilitatea fenomenului.

Problema fundamentala este ca popii, maicile, clericii, preotii, studentii de la teologie s.a.m.d.  nu lucreaza nimic.  "Meseria" lor este de a vinde iluzii (motiv pentru care si sunt asa de cautati de politicienii aspiranti). Ei produc vorbe goale, promisiuni fabuloase si amenintari imaginare.

Ca model de afaceri, un cult este destul de limitat, dat fiind aceasta problema cu lipsa de munca si productie.

- Culte pot sa aiba magazine cu care vand obiecte pentru "fani", cum fac si ...echipele de fotbal; dar pentru asta e nevoie de oameni calificati in vanzari, contabilitate, manageriat

- Cultele pot sa organizeze turism (pelerinajele), dar aici deja e nevoie de specialisti in turism, marketing etc.

- Cultele pot sa traiasca din abonamente de la credinciosi, ca orice club. Acesta e un model mai onorabil, dar nu functioneaza cand populatia e saraca si biserica e dornica de putere politica (deci de a avea foarte multi credinciosi)

- Cultele pot sa traiasca din donatii, dar este un model instabil

- Si acum, cel mai popular model de afaceri:   cultele pot sa traiasca din incasari de chirie.


Cuvantul potrivit pentru a descrie acel statut special este rentier. O institutie care traieste din renta, din chirie.  Este intr-adevar un ideal al multor oameni obisnuiti acum, dar cand vorbim de Biserica, vorbim de o instutitie care detinea suprafete imense din Romania, de pe care extragerea chirie... permitandu-si sa-si manifeste toate excentricitatile  incorporate in absurdele dogme si in mintile bolnave ale conducatorilor sai.   Toate acestea erau in detrimentul majoritatii populatiei (a credinciosilor).


De fiecare data cand se retrocedeaza paduri si terenuri si cladiri din orase (aici e vorba si de Biserica Catolica... clujenii stiu la ce ma refer), se erodeaza baza societatii bazate pe libertati si prosperitate pentru toata lumea  in care traim.

Investigarea celor care fac defrisarile ilegale nu va ajuta la reducerea acestui parazitism. Oamenii trebuie sa priceapa ca daca sustin Biserica in orice fel, sustin acea relatie cu finalitate in inrobire, si trebuie sa priceapa ca e o datorie cetateneasca sa se impotriveasca abuzurilor si concentrarii puterii. Pana cand BOR nu-si va pierde privilegiile si nu va fi lasata sa se desfaca intr-o multime de fragmente sustinute doar de adevaratii crestini ortodocsi (fanatici + prosti), activitatile acestea anti-sociale vor continua.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown