11/06/2011

Deconstructie film "documentar": Water / Apa


Ma plictiseam oarecum si am decis sa fac o deconstructie rapida la "Water", facut de niste rusi, se pare. E o capodopera de propaganda anti-stiintifica ce amesteca o tona de "woo", dar evita teoriile conspirationiste obisnuite.

Vizionati si cititi mai jos... in timp sau dupa."Citate"
- Raspunsul meu

Ştim secretul acestui element?”

- Apa nu e element; e o substanta formata din 2 elemente: Hidrogen si Oxigen

Cine a adus apa pe planeta noastra si de ce?”

- O intrebare filosofica, nu stiintifica

Singura planeta de acest fel din Univers”

- O afirmatie nefondata. Nu cunoastem toate planetele din Univers si deja s-au descoperit planete asemanatoare cu Pamantul ce ar putea sa aiba apa. Chiar si planeta Marte are apa.


Exista la fel de multa apa pe Pamant ca si la inceputuri”

- Fals. Continutul de apa este in crestere datorita micilor corupuri stelare din gheata care se prabusesc pe pamant (meteoriti).

Cand lumea s-a nascut si a dobandit formele si culorile pe care le cunoastem atat de bine”

- Gresit; planeta a trecut printr-o multime de transformari, unele etape fiind foarte greu de imaginat pentru lumea in care traim.

In Sfanta Scriptura apa este mai mult decat o substanta fizica”

- Sfanta Scriptura si orice texte biblice nu sunt texte stiintifice, ci mitologice, adica de natura fantastica amestecata cu istorie locala.

Nimic in lume nu este atat de moale si maleabil ca si apa”

- Apa nu e maleabila, nici ca lichid, nici ca gaz, nici ca solid. Daca ar fi maleabila, nu avea nevoie de pahare si sticle.

Cu toate acestea, ea erodeaza ceea ce este dur si puternic”

- Si este un solvent excelent si pentr substante ce nu sunt dure sau „puternice” ...

Nimic nu o poate invinge”

- In afara de baraje, diguri, barci, vapoare...

Kurt Wuthrich, laureat Nobel: “apa are proprietati fizico-chimice neobisnuite”

- o declaratie vaga ce a fost taiata scurt la editare
Allois GRUBER: “Nici un savant nu a fost capabil sa explice de ce densitatea apei creste sub punctul de inghet si scade deasupra acestuia”

- Gresit si fals. Apa nu este singura substanta care se expandeaza cand ingheata, iar fenomenul inghetarii este studiat si explicat:


Forma solida a majoritatea substantelor este mai densa ca starea lichida; astfel ca o bucata din majoritatea solidelor se va scufunda in lichidul lor. In schimb, o bucata de gheata pluteste pe apa lichida pentru este mai putin densa. Cand ingheata, densitatea apei scade cu aproximativ 9%. Motivul acestui fenomen este racirea vibratiilor intermoleculare ce permite moleculelor sa formeze legaturi stabile de hidrogen cu vecinii lor si, in consecinta, sa se blocheze in pozitii asemanatoare cu formele hexagonale intalnite cand apa ingheata. Alte substante care se comporta asemanator: siliciu, galiu, germaniu, stibiu, bismut, plutoniu.


Daca chiar si una din aceste anomalii ar lipsi, viata insasi nu ar exista pe planeta”

- O observatie irelevanta la natura vietii. Conform stintei pe care o avem acum, numita biologie, viata se adapteaza la mediu in decursul a zeci de milioane de ani. Faptul ca exista viata in conditiile actuale este rezultatul unui lung proces de evolutie, si nu e o coincidenta miraculoasa.

De ce are apa cea mai mare tensiune superficiala dintre toate lichidele?”

- Apa este o molecula polara, cu atomul de oxigen avand electronegativitate mai mare ca atomii de hidrogen (care e partial pozitiv). Datorita acestei structuri, apa poate forma un numar mare de legaturi intermoleculare de hidrogen (4), desi e o molecula mica. Moleculele de la suprafata nu sunt presate din toate directiile, cum sunt cele de sub suprafata, astfel ca se contracta, formand cea mai neteda suprafata posibila. Pentru ca tendinta este spre netezire, orice curba ce apare in suprafata (si are implicit o suprafata mai mare, deci o energie mai mare) va crea o reactie opusa.

- Cea mai mare tensiune de suprafata o are mercurul, nu apa, si e de 7 ori mai mare ca a apei cand o masuram in sistem dyn/cm (in mediu cu aer).


De ce este apa cel mai puternic solvent de pe Pamant?”

- Gresit, apa nu este cel mai puternic solvent. Solventi mai puternici: toluenul, 1,4-dioxana, dimetiul de formamida, cloroformul, acetona, acidul formic, n-Butanol si altele.

Cum poate apa sa se ridice prin trunchiurile unor copaci gigantici?”

- Capilaritatea are loc datorita atractiei intermoleculare dintre lichid si suprafatele solide vasculare. Fenomenul are loc in capilare datorita dimensiunilor mici, astfel ca tensiunea de suprafata si adeziunea de pereti trag lichidul in sus. Aceleasi principii se aplica si la servetele si prosoape. Fenomenul e limitat de gravitatie atunci cand se acumuleaza un anumit nivel de lichid si greutatea depaseste fortele intermoleculare.


[ Povestea despre oamenii de stiinta care cercetau arme biologice si, aparent, s-au intoxicat cu apa. ]

- Dovezile anecdotice nu sunt relevante in stiinta. E nevoie de dovezi, nu marturisiri.


APA ARE MEMORIE”

- O afirmatie lipsita de dovezi stiintifice. Desi au existat studii in acest sens, cum e cel al lui Jacques Benveniste, au fost viciate cu erori experimentale. Mai multe fundatii stiintifice si de ce scepticism continua sa ceara dovezi persoanelor care sustin teorii precum “apa are memorie” si alte concepte legate de homeopatie, dar inca nu a venit nimeni cu dovezi reproductibile in laborator.

- La nivel terapeutic, tratamentele cu “apa chioara” pot avea cel mult un efect placebo, insa ele tin de domeniul escrocheriilor pseudostiintifice.

- Exemplul cu sticluta de apa care e “cel mai bun antibiotic” este extrem de stupid. Daca ar fi asa de usor sa producem antibiotice extreme, nu ar mai deceda zeci de mii de oameni, zilnic, datorita lipsei de acces la apa potabila.

Structura apei este cu mult mai importanta decat compozitia chimica”

- O afirmatie pe acelasi nivel cu “felul in care sunt taiati cartofii din farfurie este mai important ca compozitia cartofilor”...


- Apa nu poate inregistra informatie. Defapt, intreaga abordare este lipsita de logica. Informatia nu este energie sau materie cruda, ci tine de felul in care oamenii interpreteaza realitatea. Pentru noi, frazele pe care le-am scris mai sus sunt informatie; pentru un trib din Papua Noua Guinee, sunt doar niste linii marunte si amestecate pe o bucata de panza alba; iar pentru un magar reprezinta o frunza alba mare cu niste vase capilare negre.

- Energia nu este informatie. Informatia nu este energie. Energia se conserva si este suspusa legilor termodinamicii. Informatia se poate acumula la nivel social, dar se poate si pierde. E destul doar sa ne amintim de cat s-a pierdut din folclorul romanesc.

- Apa nu este ca un sistem nervos. Asa afirmatie este o insulta pentru orice vertebrata constienta.

- Apa nu este ca un computer, nu are memorie.

si trebuie sa faceti propozitii din apa, si apoi le puteti modifica”

- Aici e vorba deja de vrajitorie si incantantii; treburi ce nu au legatura cu stiinta. Cuvintele rostite produc vibratii in aer si atat. Gandurile emana fac parte dintr-un camp electromagnetic ce depaseste cu foarte putin craniul – motiv pentru care atunci cand se investigheaza creierul este nevoie de tot felul de senzori lipiti de craniu.


[ Anecdota cu ambarcatiunea care era pierduta si avea nevoie de apa dulce ]

- Dovezile anecdotice nu sunt relevante. Iar o explicatie mai plauzibila este ca poate au prins un curent de apa dulce de la un fluviu/rau ce se varsa in apropiere, mai ales ca e vorba de o zona cu multa gheata (deci salinitate mai mica)

[ Anecdota biblica cu Iisus transformand apa in vin ]

- Dovezile anecdotice sunt irelevante, mai ales cand vin din surse folclorice si mitologice.


[ Povestea cu cristalele formate in apa si Emoto ]

- Aici este vorba de o forma de pseudostinta. Dr. Emoto este, defapt, un sarlatan, care incearca sa vanda apa chioara “H20m” la oameni creduli. Nu exista nici un studiu repetabil si factu riguros (dublu-orb) in care sa se demonstreze ca apa poate sa “simta” emotiile oamenilor din jur si ca reactioneaza la ele.

[ Se afirma ca aceasta apa speciala incarcata pozitiv emotional face plantele sa creasca mai bine. ]

- Aceasta afirmatie ridicola este pentru orice om interesat de agricultura. Toate eforturile in productia si procurarea de ingrasaminte, in adunarea de dejectii de la animale, in compostare – toate acestea ar fi niste proceduri nesemnificative pe langa apa magica.

In natura raurile si paraiele au intotdeauna un parcurs lin curbat”

- Fals. Cursurile raurilor si paraielor sunt pline de roci, pietre, graunte si alte obstacole angulare ce agita apa asa tare incat poate face spuma, in schimb, tevile sunt fine si uniforme, chiar daca au colturi (care sunt curbate).

Apa care curge prin sistemele de incalzire de sub podele este devitalizata si putreda. Ea suge energia oamenilor, plantelor si animalelor”

- Apa nu poate sa fie devitalizata, pentru ca e anorganica. Poate ca are bacterii, dar prezenta acestora este mai mult o problema. Apa nu poate sa putrezeasca, pentru ca nu contine lanturi de carbon care sa se descompuna; pot exista vietati in apa care sa creasca si sa moara.

- Cum suge energia? Ce fel de energie?

- Prin ce cai are loc acest transfer energetic? Daca nu e contact fizic, nu poate avea loc transfer termic, iar daca apa pentru incalzire are o temperatura sub 36 de grade C, atunci sistemul e defect. In plus, podeaua este primul conductor, nu apa.


Noi poluam apa din punct de vedere spiritual”

- Nu exista dovezi stiintifice pentru aceasta afirmatie. Nu exista nici macar pentru existenta “spiritelor”.

Pamantul nostru este un rezervor gigantic de apa, in care s-au nascut toate formele de viata”

- S-au nascut doar o parte din formele de viata. De ex., noi nu nastem in apa, si o multime de alte specii de plante si animale se nasc pe suprafata uscata a planetei.

[ Se discuta despre apritia primelor organisme in apa. Apoi se discuta despre geneza biblica. ]

- Corelari anecodite irelevante

- Apa, la fel ca toti atomii, sunt rezultatul exploziei cuptoarelor stelare in care din elementele de baza s-au format elementele mai grele. Este un proces haotic, entropic, vast si nu are cum sa sustina teorii precum cea cu “informatia din apa” sau alte teorii pseudostiintifice precum “intelligent design”, care e doar o forma de creationism religios in care Creatorul produce modele clare pentru elemente din univers.

- Inteleptii din vremuri stravechi nu erau oameni de stiinta. Teoria cu “scanteia divina” nu are fundament stiintific...

Fiecare specie de fiinta vie, de la cea mai simpla bacterie pana la mamifere, s-a straduit sa atinga propria ei perfectiune”

- Gresit. Vietuitoarele se adapteaza, nu se perfectioneaza, iar procesul de adaptare nici nu se refera la individ, ci se refera la descendenti. Bacteriile sunt mai adaptabile, dar organismele multicelulare folosesc codul genetic pentru a transfera caracteristicile utile (nu perfecte) descendentilor in mediul in care traiesc. Omul, de exemplu, nu este perfect... Oamenii se nasc prematur pentru ca au capul prea mare si daca gesteaza mai mult, moare mama la nastere. Respiratia si digestia se intersecteaza la oameni, producand vulnerabilitatea prin care se sufoca prin inec cu mancare. Omul merge in 2 picioare, dar nu are coloana potrivita pentru asa ceva, astfel ca ajunge cu probleme la spinare si la alte organe in timpul vietii. Omul nu poate sa respire sub apa, desi majoritatea planetei e acoperita de apa. Omul nu poate sa bea apa sarata, desi majoritatea apei de pe planeta e sarata. Lista poate continua...

Probabil ca stiinta nu va descoperi niciodata procesul exact prin care a fost creat atomul”

- Stiintific, procesul se numeste “nucleosinteza”. Protonii si electronii stabili au aparut la o secunda dupa Big Bang. Dupa 3 minute, nucleosinteaza a produs majoritatea heliumului, litiumului si deuteriumului din univers. Primii atomi au aparut la aproximativ 380,000 de ani dupa Big Bang, in perioada numita “recombinare”, cand universul s-a racit destul cat sa permita electronilor sa se ataseze de nuclei. Restul atomilor s-au format in stele.

Coranul spune ca apa a jucat un anumit rol aici”

- O alta anecodta amuzanta. Ce rol sa aiba apa in nucleosinteza cand Oxigenul si Hidrogenul au aparut mai tarziu?

La nivel molecular, ea (apa) creeaza structura ADN-ului”

- Nu e nicio surpriza. Viata s-a nacut in apa... apa e mediul. ADN-ul reactioneaza la apa, dar este o reactie simpla de crestere proportionala. ADN-ul se structureaza diferit in functie ca cantitatea de apa inconjuratoare. Fiecare molecula care se leaga de o molecula ADN trebuie sa inlocuiasca “patura” de apa intai.

[ anecdota cu oile mutante ]

- O anecdota fara valoare stiintifica care contrazice si tot ceea ce stim despre biologie...

[ povestea cu experimentul de modificare genetica a pestilor prin utilizarea de apa “magnetizata” ]

- nici un camp magnetic nu e neglijabil pentru “stiinta moderna”. Desi apa sufera schimbari sub influenta unor campuri magnetice (mai mari ca “neglijabil”), legatura cu pestii mutanti nu este dovedita in experiment. E posibil ca generatia noua de pesti sa fie expusa la alta lumina, alta tura de hrana, alta atmosfera (oxigenarea apei) s.a.m.d. Pesti care traiesc in grupuri oricum au tendinta de a circula in “scoala”, echivalentul “turmei”. Comportamentul acesta e unul instinctual, bazat pe o metoda de supravietuire ce le permite sa reactioneze in masa la orice pericol si sa deruteze pradatorii.


[ povestea cu testele nucleare ]

- Apa poate sa fie toxica daca contine substante radioactive. Japonezii din Fukushima stiu bine asta.

- “Undele” de la explozie nu sunt mai speciale ca un cutremur, ori cutremurele au loc constant pe toata planeta, in diferite masuri.

[ Sodoma si Gomora ]

- anecdota; nu exista dovezi pentru existenta acelor cetati si nici pentru distrugerea lor. Marea Moarta este ce se intampla cand scad sau dispare afluentii, clima e uscata si dispare legatura cu corpurile mai mari de apa.

[ povestea cu muntii platourile inalte din Venezuela ]

- Orice munte reprezinta un obstacol in fata fronturilor de aer (destul de umed cand vorbim de o tara tropicala ca Venezueala), astfel ca aerul umed se condenseaza pe masura ce ajunge la o inaltime mai mare, producand precipitatii odata ce altitudinea se niveleaza sau scade. Nu e de mirare ca exista totdeauna un nor acolo si ca e mare umiditatea din aer (“picaturi de apa in aer”).

- Apa adunata de acolo contine mineralele rocilor pe care a cazut din nori, deci va avea caracteristici electromagnetice diferite de apa din... Rusia.

[ povestea cu apa ca sursa de memorie de familie ]

- O alta absurditate. Daca apa ar purta memoria a mai multor generatii de oameni, toti oamenii ar realiza ca vin din Africa.

[ apa flamabila ]

- Apa nu este flamabila. Nici macar cea naturala. Daca apa ar fi flamabila, nu ar exista apa lichida, pentru ca toata planeta ar fi deja cuprinsa de explozii; un mic fulger ar putea declansa explozia unui ocean! Cea mai probabila situatie de a vedea apa luand foc este atunci cand in apa este dizolvat gaz metan, ceea ce se poate intampla daca exista pungi de gaz in zona si au loc fisuri prin care gazul patrunde in stratul freatic.

- in rest pare sa fie vorba de propaganda sovietica

[ despre traditiile de consacrare a apei si hranei ]

- irelevante stiintific; poate ca mestecatul lung ajuta pentru ca permite formarea unui bol alimentar bine imbibat cu saliva, ducand la o digestie mai eficienta, dar in rest sunt afirmatii fara baza stiintifica

[ din nou, despre Emoto ]

- Apa nu formeaza “clustere” sau “pachete”. Apa nu formeaza polimeri (H20)n. Apa se poate descrie ca o imensa retea conectata lejer, un mare “cluster”, in care legaturile interne se schimba constant.

- Cristalele de apa nu dovedesc nimic despre apa. Fulgii nu spun nimic despre apa (si cresc in jurul unei bucati de mizerie). Cristalele care ingheata la viteze diferite arata diferit. Daca oamenii au cristale frumoase in ei, ca in film, sunt probabil morti si ingropati, iar afara e ger.


[ experimentul cu orezul ]

- Alte experimente in care s-a controlat pentru bacterii si mucegaiuri prin sterilizarea borcanelor, capacelor, ustensilelor si a orezului au aratat ca orezul care a “primit” ganduri bune ajunge la fel ca cel care a primit ganduri rele. Probabil ca experimentul lui Emoto a fost viciat sau nu au fost declarate experimentele care au dat rezultate negative.


Restul filmului consta in propaganda religioasa-spirituala si anti-stiintifica si in mentiunea unor chestiuni de interes general pentru oameni, cum sunt poluarea apelor, secetele si consumul ultimelor resurse petroliere. Implicit, nu merita comentat, mai ales cand se afirma idei ce tin de domeniul liricului fantastic precum “apa poate sa innebuneasca”.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown