11/13/2011

De ce crestinismul nu e compatibil cu teoria evolutiei si stiinta biologiei


Stiu ca exista multi credinciosi care sunt si fani ai biologiei, ai teoriei evolutiei, si continua sa se declare crestini sub iluzia ca treburile "se leaga" la un nivel; poate la un nivel pe care nu-l stiu ei, dar se leaga... Cunosc personal asa persoane.

Problema crestinilor si a tuturor celor din traditia abrahamica (evrei, crestini de toate tipurile, musulmani si restul cultelor ramificate de aici) este la radacina: "Geneza".
Adam si Eva, Geneza, Pacatul originar

Dincolo de incercarile amuzante ale apologetilor de a metaforiza la maxim creationismul (interpretarea fundamentalista) pentru a distrage de la detaliile evident false din noul si vechiul testament, unul dintre detalii ramane stabil, ramane intangibil, ramane extraordinar si ramane vital credintei: pacatul, pacatul originar.

Nu poti sa crezi ca "omul e pacatos" si ca exista, la ceva nivel ascuns, un blestem al pacatului original, si sa accepti ca omul este o primata, ca omul a aparut din alte primate.

Daca un credincios accepta stiinta vietii (biologia), atunci trebuie sa accepte ca nu a existat Adam si Eva, iar asta nu se poate camufla prin metafore.

Fara "Adam si Eva" dispare pacatul originar.

Fara pacat originar, orice evreu batut in cuie pe o cruce de lemn cu vreo 2000 de ani in urma a murit degeaba, deci tot crestinismul e bazat pe o eroare imensa, la fel ca religiile care se bazeaza pe notiunea de "pacat" si "salvare din pacat". Deducatia continua ca un sir de piese domino. Mai multe nu are rost sa adaug; mi-as dori ca daca un credincios citeste aceste cuvinte, sa-si exerseze propria putere de a deduce... e o experienta foarte interesanta.

Din pacate, majoritatea persoanelor care intretin asa viziune asupra realitatii nu depun eforturile necesare pentru a reduce erorile mentale, pentru a fi sinceri cu ei, pentru a reduce disonanta cognitiva. Calea sincera sau onorabila duce la respingerea religiilor abrahamice sau la izolarea in fundamentalism maxim. Fundamentalistii macar sunt sinceri in fanatismul lor.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown