9/05/2011

Despre BAC si alte traditii


Pentru ca educatia este un subiect important, vreau sa declar si eu pozitia fata de situatia din Romania cu examenul de bacalaureat, pe scurt.


Nu doar profesorii sunt responsabili pentru rezultatele proaste.

Profesorii predau programa oficiala, incercand sa capteze cat mai multa atentie. Problema este ca programa a devenit foarte incarcata si amestecata, in timp ce atentia este disipata si risipita pe o multime de alte treburi mai interesante. Fara atentie, nu se absoarbe informatia (altfel toata educatia s-ar putea face subliminal). Sunt mai multi profesori prosti, mai multi profesori corupti, dar atat timp cat predau "necesarul", treburile functioneaza.


Nu doar elevii sunt responsabili pentru rezultatele proaste.

Tinerii si-au pierdut de mult modelele serioase la care sa aspire incercand sa fie mai abili intelectual. Intre sursele din ce in ce mai multe si mai puternice de distragere a atentiei (pe vremea mea nu erau asa multe, si cu cat se merge mai inapoi in timp, cu atat sunt mai putine) si intre lipsa de valori intelectuale din cultura romaneasca, creierele adolescentilor pierd "razboiul" de inarmare educationala. Nu sunt prosti, pentru ca si la varsta lor pricep ca societatea romaneasca are un deficit coplesitor de justitie si echitate. Varfurile societatii sunt persoanele smechere, obscure, dubioase, superficiale, ipocrite, zgomotoase, egoiste si mincinoase - iar cine are aceste abilitati poate sa "urce". Cu asa viziune canibalistica, devine evident ca educatia nu te ajuta, ca e un "dead end", dar diploma, "BACu'", ramane un rit important de trecere in lumea adultilor.


Nu doar parintii sunt responsabili pentru rezultatele proaste.

Purtand viziunea etnocentrica, tribala, conservatoare, din mediul rural, marea majoritatea a parintilor nu sunt capabili sa inspire valori etice si de civilitate copiilor si nici sa le traiasca. Regimul socialist din trecut a institutionalizat nepotismul adus de oamenii care au migrat la oras si l-au amestecat cu pretentiile de superioritate ale orasenilor. Nepotismul e o forma foarte primitiva de organizare sociala, iar parintii romani continua traditia. Mita si spaga au atatea forme in sistemul educational, ca ar merita studiate la facultatile de antropologie. E destul doar sa amintesc de ... flori, cadouri de aniversare, martisoare, orele in particular cu profesorul de la scoala. Daca o familie nu cotizeaza, copilul va fi ignorant sau tratat dupa regulile oficiale, in cel mai bun caz. Coruptia la BAC nu este exceptia, nu este cazul special, ci este sarbatorirea unei traditii lungi de coruptie inceputa probabil de la nastere (in spital, cu ciubucul pentru doctori si asistente) (continuand cu cresa, gradinita...).

Nu doar guvernele au fost responsabile pentru rezultatele proaste.

Programele-s gandite prost; lipsa de accent pe dezvoltatea gandirii, si nu a memoriei este fundamentala multor sisteme educationale de masa si este principalul vector care alimenteaza spirala vicioasa spre prabusire. Pe masura ce absolventii din sistem devin activi in sistem (profesori, directori, politicieni), calitatea scade, ca un incest intelectual. Problema politica este ca cei de la conducere au puterea sa faca sistemul mai bun, dar refuza sa o foloseasca. Poate ca acesta e un motiv de suspiciune sau chiar de paranoia, sau poate ca e vorba de ministri fricosi sau interesati doar de treburi personale si de partid. Chiar as vrea sa vad un regim "kamikaze" politic; sa nu le pese de voturi si de suporteri si de partid si de contracte pentru amici, ci sa faca schimbarile cu curaj, chiar daca-si sacrifica cariera politica pentru o vreme.

Cea mai relevanta idee este ca e vorba de un sistem care se va schimba foarte greu, pentru ca e o traditie. rit de trecere:  manusa cu furnici otravitoare Scoala si diplomele au devenit rituri. Romanii nu valoreaza educatia ca mijloc de imbogatire mentala, ci ca mijloc de ridicare a statutului social, ca o masina. ("Daca se poate cumpara o masina de lux sau se poate fura o masina de lux, de ce sa nu se poata cumpara o diploma de lux?") rit de trecere: debutanta aristocrata De aceea exista si presiunea extraordinara pentru a trisa. Scopul scuza mijloacele sau "Orice, doar sa iasa bine!". De aceea se sinucid tineri cand nu trec examenul. De aceea innebunesc tineri cand vor sa treaca examene (cunosc personal), dupa stres enorm, insomnie si isterie. Exista unele triburi in zone izolate din lume unde riturile de trecere presupun dureri fantastice, umilire, eforturi fizice puternice, pericole mortale. La noi, in "civilizatia romana", riturile sunt mai putin fizice, dar suferinta este acolo... si dureaza mult mai mult. Diploma de BAC este doar o cicatricie cu care arati ca ai trecut provocarea. rit de trecere: serbarea de absolvire cu costume specialeDiploma de facultate este un tatuaj complex, facut in multe sesiuni dureroase. Daca esti doctor, esti ca un preot de trib, un vrajitor de trib, voodoo man.

Eu propun ideea ca oamenii nu pot sa progreseze fara sa distruga aceste rituri.

P.S. alte rituri de trecere

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown