8/15/2011

De ce nu dezbat cu teologi & co.


Poate unele persoane se gandesc ca daca are loc o dezbatere "religie vs ateism", partea religioasa trebuie sa fie reprezentata de teologi, preoti etc.

Nu sunt de acord. Problema principala este ca teologii, preotii, cleru' sunt profesionisti. Sunt oameni care si-au investit/risipt viata pe scoala teologica si pe patrunderea in breasla de sutane. Rezultatul este acel "bias" ce garanteaza ca nu-si vor schimba pozitia in nici un caz pentru ca isi fac traiul din asta. Ei sunt dependenti de sistemul bisericesc si de iluzia religiei pentru a trai, a prospera.

Comparativ cu restul populatiei si comparativ cu noi, este o diferenta semnificativa. Noi nu avem un interes economic-financiar direct sa aparam realismul, secularismul, stiinta, ratiunea etc. pentru ca, in cea mai mare probabilitate, nu suntem profesionisti in aceste domenii. Pentru mine, e doar o activitate ce o fac in timpul liber... si banuiesc ca pentru majoritatea celor din blogroll e la fel. In consecinta, eu daca intru intr-o dezbatere, intru cu obiectivitate mai mare ca un teolog, din simplu motiv ca nu am interese personale economice in subiect.

Nu cred ca e imposibil ca un preot/teolog/whatever sa se lumineze in privinta iluziilor pe care le are in minte si sa renunte la profesie, la religie si sa-si gaseasca o meserie serioasa; cred doar ca e improbabil, asa ca nu ma obosesc cu dialoguri cu asa persoane.

Din experienta mea in dezbateri, din ce am facut si din ce am facut, pot sa spun ca dezbaterile cu persoane religioase fara legaturi economice cu industria credintei sunt mult mai interesante si mai productive.

Vanzatorii de iluzii si minciuni

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown