8/19/2011

The Amazing Atheist - o critica a capitalismului "free market"


O deconstructie clara si pe ton moderat a capitalismului "free market" aka neoliberalism aka libertarianism (unul din sensuri).

P.S. Daca va intrebati ce cauta asta aici am sa va spun: eu consider ca capitalismul "free market" este o ideologie, una destul de religioasa, si ca sceptic si adept la rationalismului, simt nevoia sa o "demolez", dar daca au facut-o deja altii, nu are mult rost sa repet. Rezum, in schimb:Credinciosii si preotii acestei religii cred intr-un paradis economic ce se poate crea pe Pamant prin aplicarea dogmei neoliberale ce consta in acordarea de statut suprem pentru libertatile persoanelor cu bani (suprem > orice lege), sacralizarea si veneratia "proprietatii" (nu doar ca teren ci ca avere, titluri si alte hartii colorate) si in transformarea omului intr-o fiinta egoista si lacoma, reducandu-l la nivelul de functionare a creierului reptilian (toti avem aceste structuri in cap).

Pacatosii sunt oameni care nu au avere sau care nu au destul egoism cat sa faca orice pentru avere.

Aici se intersecteaza cu o latura din crestinism care zice ca oamenii bogati sunt asa pentru ca au fost binecuvantati de Dumnezeu, iar oamenii saraci sunt asa pentru ca au fost blestemati de Dumnezeu ( "evanghelia prosperitatii" ), si oricine vrea sa schimbe situatia este diavol, satana, anti-crestin, anti-capitalist etc. Aceasta doctrina este intalnita frecvent in culturile unde se gaseste feudalism (ex. in India, unde sunt caste; in Tibet, unde a existat feudalism pe baza de buddism... )

Credinciosii acestei religii tind sa creada intr-o alta ideologie lipsita de tangenta cu realitatea, "meritocratia" - pe scurt: "eu am avut succes (politic, economic) pentru ca merit sa am succes, datorita talentelor, eforturilor si abilitatilor mele"... o viziune fantastic de ingusta asupra structurilor sociale in care traim, in special pentru ca ignora total caracterul deterministic al realitatii, societatii si gandirii umane.


Recomand si acest
documentar, realizat de fiul lui Warrent Buffet sau al celui cu compania Jonsons & Jonsons ... nu sunt sigur

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown