8/04/2011

Altruismul, reciprocitatea si contactele cu straini


Un studiu nou sugereaza ca altruismul "initial", cel care are loc atunci cand un individ manifesta comportament altruistic fata de persoane straine (de le care e cel mai improbabil sa vina vreun castig), este o caracteristica genetica fundamentala oamenilor, fiind selectata natural pentru castigurile pe termen lung aduse de asa comportament.

E vorba de arhetipul cunoscut de crestini ca "bunul samaritean".

"Generozitatea a evoluat pentru ca, la nivelul final, este o strategie cooperativa cu castiguri mari. Insa pentru a implementa aceasta strategie la nivel inferior, sisteme motivationale si reprezentationale probabil au fost selectate pentru a cauza generozitate chiar si in absenta oricarui castig evident. Generozitatea umana, departe de a fi o fatada construita prin conditionare culturala peste un miez machiavelic, poate sa fie o fundatie pentru natura umana."

Studiul:

Evolution of direct reciprocity under uncertainty can
explain human generosity in one-shot encounters


( http://www.pnas.org/content/early/2011/07/20/1102131108.full.pdf+html )

PDF:( http://www.pnas.org/content/early/2011/07/20/1102131108.full.pdf )Astfel de studii sunt relevante in combatarea vechilor teorii in care omul este prezentat ca fiinta nascuta cu un instinct puternic pentru egoism si lacomie, teorie intalnita des in mediul teoretic economic... dar si in cel teologic, cand apologetii spun ca omul e nascut "rau", imoral si doar "religia poate ridica omul" la o stare morala, bla bla etc.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown