7/19/2011

Oreste si monoteismul


Intr-un articol recent, Oreste lauda islamul si zice ca aceasta religie va fi "o salvare" pentru religia occidentala:

Cunoscutul realizator de la Antena 2, Oreste Teodorescu, se declară un mare admirator al popoarelor arabe şi al islamului. Susţine că este un cercetător al Coranului, pe care îl descoperă zilnic ca pe un puzzle. „Am descoperit în Coran sensuri foarte profunde. Cred cu tărie că islamul vine ca o salvare pentru religia occidentală. Dacă nu ar fi fost islamul, nu ar fi existat renaşterea. Sunt mai multe lucrurile care unesc cele două popoare, decât cele care le separă. Simt o similitudine cu sufletul românesc. Ambele culturi ştiu să împrumute bune şi rele, oamenii sunt ospitalieri şi prietenoşi”, a declarat Oreste.


A descoperit in Coran sensuri profunde, si? Pentru gandirea lui superficiala, orice basm trebuie sa fie foarte profund. El se declara fan islamic, dar abia a inceput sa studieze. Asta e ca un copil care se declara mare admirator al fizicii pentru ca a aprins o petarda.

Islamul nu va salva religia occidentala, "Crestinismurile", din simplu fapt ca aceasta religie e deja aproape moarta, e in spasme. Daca Islamul vine in occident, aici va aceasi soarta ca fratele sau mai mare. Mai mult, intruziunea culturala islamica va stimula o reactie seculara mai puternica, dupa plictiseala lasata de decesul lent al crestinismului in occident.

"Fara Islam = fara Renastere" e un argument intalnit des, dar este o bazat pe o confuzie teribila. Cultura araba a fost cea care a mentinut si a crescut bogatiile intelectuale si stiintifice din antichitate, in timp ce Europa era sub dominatia intunecata a autoritatilor crestine. Renasterea a beneficiat de aceasta resursa neatinsa de anti-intelectualismul Bisericii Crestine. Arabii, in schimb, au pierdut ocazia de a construi pe acele comori, tocmai pentru ca au permis islamului sa se cristaleze institutional, sa devina dogmatic si sa faca legea pentru societatile lor - teocratia. In timp ce Europa iesea din secolele de negura crestino-abrahamica, Arabia intra in negura musulmano-abrahamica... totul multumita clericilor care practic au criminalizat cunoasterea stiintifica si libertatea intelectuala vitala progresului.


"Sunt mai multe lucrurile care unesc cele două popoare, decât cele care le separă."

Dogma abrahamica, versiunea 1,2,3. ( patriarhismul, ura de femei, ura de evrei, atitudinea totalitara etc.)


"Ambele culturi ştiu să împrumute bune şi rele, oamenii sunt ospitalieri şi prietenoşi”, a declarat Oreste.

Generalisme irelevante. Evident ca sunt ospitalieri si prietenosi - daca nu esti asa, nu supravietuiesti ca societate, in special cand ai nevoie de comert pentru ca ai resurse putine in tara ta...


„Primăvara arabă este ce a fost decembrie '89 la noi. Chiar dacă oamenii nu ştiu ce îi aşteaptă, vor o schimbare. Există un duh al libertăţii. Tinerii arabi sunt pentru democraţie”


Duh? Adica sunt posedati... interesanta viziune.

Exista o dorinta pentru libertate si o dorinta pentru un trai decent (aka SOCIALISM). Tot vorbim de libertate in sus si jos, dar populatiile respective au inceput protestele pentru ca nu au ce manca sau nu-si permit o educatie. Intr-adevar, nu stiu ce ii asteapta, dar daca o dau in religiozitate si biserica-stat, democratia, libertatea si chiar buna-starea vor zbura pe geam. Vor afla ce inseamna un cuvant vechi, un cuvant traditional... "feudalism".


Amfitironul emisiunii „Codul lui Oreste” lucrează la realizarea unui flm documentar care se va intitula „Trei religii, un singur Dumnezeu”. „Vom pleca la filmări în luna august. Va fi un documentar despre cele trei mari religii, iudaism, creştinism şi islam. Începem de la Bethleem şi terminăm în Siria, unde există un loc în care oamenii trăiesc ca în urmă cu 2.000 de ani”, a mai declarat Oreste.


Am mai vazut asa documentare. Sincer, ma bucur ca face, pentru ca va mai usor sa arati oamenilor ca toate aceste religii sunt fraude, nu doar crestinismul. "Priviti cum frauda incepe cu multe mii de ani in urma si apoi este institutionalizata si devina atractiva pentru orice conducator, ajutand la constructia a tot felul de regimuri totalitare; aceste religii cresc si sa imprastie, ca niste clanuri mafiote, ajungand sa se lupte intre ele pentru teritoriu si hegemonie."„Eu nu sunt în relaţii foarte bune cu preoţii. Eu îi numesc sutanişti. Din păcate, majoritatea se află în slujba banului. Când banul devine icoana lor, slujitorul cuvântului lui Dumnezeu îşi pierde sensul. Preoţii au ajuns nişte militari în straie bisericeşti, preferă să-l slujească pe Patriarh sau pe Papă. Uită că omul e trecător. Christos e nemuritor, oamenii sunt muritori. Adevăratul spirit al ortodoxiei se mai găseşte doar în anumite mănăstiri izolate”


Ipocrizie, doar ipocrizie stereotipica. El nu este suparat pe viermii in sutane, cum alintam noi preotii, pentru ca preotii mint, inseala si corup mintea oamenilor cu frica si basme. Ore$te e suparat pe preoti pentru ca acestia sunt concurentii lui pe piata de "credinta" si pentru ca e "cool" sa pari mai anarhist; e chiar atat de impresionat pentru tineri incat exista ghiduri de misionarism crestin in care misionarii sunt incurajati sa spuna ca-s anti-biserica, anti-religie, dar sa mentioneze ca-s pro-Jesus...

Din punctul meu de vedere, oamenii ca Oreste sunt mult mai periculosi pentru lume ca preotii, pentru ca el propune un fel de viziune in care toate religiile sunt bune si sunt asemanatoare si necesare, reducandu-le, cu ineptie, la "bunatatea credintei mistice" si spunand implicit ca lipsa religiei este ceva rau. Astfel de viziune e mai periculoasa pentru ca produce o umbrela de toleranta sociala sub care se pot ascunde cele mai sociopate elemente din religii, ceea ce este un privilegiu extraordinar si extrem de toxic.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown