6/17/2011

Comentarii despre Averea Bisericii Ortodoxe


Selectie din comentarii la Averea Bisericii Ortodoxe Romane (reportajul, in alt format):Urmeaza niste raspunsuri scrise de mine, care contin si citate:


@Anonimul care vorbeste prostii

"Dupa voi, Biserica din ce ar putea sa se intretina,doar din banii babutei care plateste un acatist si o lumanare?"

Da. Si daca credinciosii sunt prea zgariciti, atunci sa-si rareasca preotii si bisericile scumpe. Sa construiasca mai ieftin si sa inchida mai inchida scolile care toarna teologi.


"Este normal sa aibe si ea o anumita sursa de venit. "

De ce sa fie normal asa ceva? toate institutiile din societate sunt expuse la faliment: de la IMM-uri la ONG-uri la Companii de stat si corporatii nationale. Chiar si Statul poate sa dea faliment.

Daca n-au bani, sa munceasca. Eu ce sa le fac la teologi daca ei nu produc nimic important? sa se reprofileze!"Utilitatile dintr-o parohie cu ce credeti voi ca se platesc? "

E problema personalului. Din partea mea, sa stea in frig si cu lumina de la lumanari, ca asa era pe vremea personajului vostru preferat, Iisus Cristos. Primii crestini foloseau foarte mult pesteri. Poate ca e mai ieftin asa. Pareau sa fie foarte modesti in aspectele materialiste.

"Sau personalul care se ingrijeste de biserica precum dascalul sau omul de la pangar?"

Treaba preotilor. Nu are legatura cu bugetul public. Daca ar avea, atunci as putea si eu sa-mi angajez femeie care sa curete prin casa si paznici, pe banii bugetului, ca asa am eu nevoie. Unde depun si eu dosarul?

"Poate ar fi fost mai bine sa va afuscati si atunci cand Al. I. Cuza a secularizat TOATE averile manastiresti, desi initial legea vizase doar manastirile inchinate."

Taci, robule! Asa vorbesti de "averi manastiresti" de parca erau doar niste cufere de comori. Tu pricepi ce inseamna feudalism? Ca om de rand, un cacat de rob, tu ai fi avut doar pamantul de sub unghii si o familie sarca si infometata pentru care sa muncesti pe rupte toata viata. Clasa clericala facea parte din clasa de oameni care nu produceau nimic, doar ocupau si cereau chirie si miscau hartii, niste parazitii pe spatele populatiei. Robule!

"Ceea ce a facut Cuza este ilegal si, drept compensatie, a promis Bisericii Ortodoxe ca va garanta salariile preotilor de la bugetul statului."

Nici nu se discuta problema legalitatii intr-o schimbare revolutionara de sistem. In rest, promisiunile nu ma intereseaza. Daca a scris undeva intr-o lege, e mai interesant, dar oricum legea se schimba. Arata-mi un preot din 1865 care se mai plange, si promit sa-i donez niste bani daca moare de foame.

Daca vor bani, sa munceasca ca restul lumii!"Daca nici intr-o astfel de invoiala nu putem cadea de acord, atunci pur si simplu nu va inteleg."

Nu intelegi pentru ca esti crescut(a) intr-o cultura inchisa si autoritara. Nu te-a invatat nimeni si nu ti-a permis nimeni sa gandesti in afara cutiei tale construite de familie si de grupul apropiat. Imi pare rau ca nu intelegi ce inseamna o relatie de exploatare, ce inseamna un monopol, ce inseamna sclavie, ce inseamna drepturi, ce inseamna finante s.a.m.d., dar exista biblioteci si scoli unde se poate afla despre acestea...

"Beneficiile pe care le-a adus Biserica pentru neamul nostru, asa pricajit cum e, nu sunt oare suficient de importante ca sa nu va mai strofocati atata fara niciun rost?"

Nu sunt suficiente, nici pe aproape! Beneficiile sunt nimic comparate cu daunele provocate de Biserica Ortodoxa: secole de imbecilizare a populatiei cu povesti primitive, moralitate de copii, izolare de restul lumii, secole intregi de feudalism si robie (tarile romane au fost practic ultimele din Europa care au renuntat la feudalism si sclavie), iar Biserica era mare detinatoare de sclavi (tigani); peste care mai vine factorul de izolare culturala-lingvistica, si tradare constanta a populatiei in favoarea oricarui regim ajuns la putere. Biserica Ortodoxa este bolovanul care trage tara asta la fund, inspre nisipul intunecat din adancurile medievale. Iar averea este unul din mijloacele cele mai importante prin care face asta."In spiritualitate nu exista indicele productivitatii generator de bani. Spiritualitatea se ocupa cu lucruri mult prea subtile ca sa le poti intelege. "

Excelent. Vreau sa vad toti oamenii spirituali, in special cei "profesionisti", ca adopta traditia spirituala si trec la ascetism, ca nu conteaza treburile mai materiale. Fachirii din India traiesc in cele mai austere conditii si sunt mega-spirituali.


"Iar cat despre productivitate, poate ar trebui sa inchidem si scolile si spitalele, ca nici ele nu prea produc mare lucru: doar oameni educati si sanatosi."

Scolile si spitalele sunt institutii nationale. Biserica Ortodoxa nu este o instutie nationala. De ce le pui pe acelasi nivel?

"Asa si Biserica, nu produce decat oameni de caracter, smeriti, iubitori fata de aproapele si de adevar, milostivi, si DEMNI, oameni MORALI. "

Dovedeste aceste afirmatii. Adu niste studii sociologice macar, ca din observatii normale, nu se vede asa ceva. Romanii au crestinism ortodox de multe secole si continua traditia de "sa moara capra vecinului", traditia de inselare, traditia de ignoranta puternica a realitatii (deci evitarea adevarului) s.a.m.d.. Si incepe cu clerul, ca ei sunt cei mai seriosi crestini, nu?


"Mare parte din pamanturile impartite taranilor la reforma agrara din 1865 apartinusera Bisericii."

Nu pricepi. Toate pamanturile erau detinute de o minoritate extrema a populatiei.Preoti + mosieri. Crezi ca Biserica Ortodoxa era dusmanul mosierilor? Marii detinatori de pamanturi si putere au avut intodeauna o relatie de simbioza cu Biserica, tocmai pentru ca Biserica se pricepea la tine oamenii docili, ca vitele, sa munceasca si sa nu se revolte ori "SMERENIE" - cum ziceai tu mai sus.

"nsa taranii impropietariti nu munceau pentru Biserica, ci pentru mosierimea care detinea 70 la suta din pamanturi. "

Aha, si manastirile detineau cam 25% din pamanturile arabile, pentru care nu platau nicio taxa.

Cuza trebuia sa secularizeze averile boierilor, nu ale Bisericii

nu intelegi ce inseamna "secularizare"...

Si, nu uita, veniturile Bisericii nu ramaneau in Romania, ci erau trimise in Grecia, ca acolo era "sediul central" al ortodoxiei. Cu asta s-a luptat, in special, Cuza.

Sa-ti mai amintesc, robule, ce a facut Cuza:

- eliminarea muncii de corvoada

- conservarea nivelului de taxare prin aducerea de noi venituri din fostele "pamanturi monastice"

- a reusit, dupa multe provocari, sa faca si reforma prin care taranii primeau pamantul pe care-l lucrau

Robule, incearca sa intelegi ca reformele lui Cuza au deschis usa spre modernitate in tarile romane, spre reducerea clasei de boieri, spre producerea unei clase mijlocii, unui sistem educational gratuit si spre o economie complexa cu industrie. Fara acestea, probabil ca acum ai fi un rob analfabet, lucrand afara in soare, sarac lipit si plin de datorii.
Practic, Al.I.Cuza a abolit feudalismul prin Biserica, iar nu Biserica era tinta sa, asa cum incerci tu sa demonstrezi.

Din punct de vedere economic sau geopolitic, nu exista nicio diferenta de statut dintre averile biserciesti si cele ale mosierlor, boierilor s.a., doar ca manastirile nu plateau taxe, asa ca erau cea mai mare greutate ce tragea in jos viata economica; erau economia neagra. Cand vrei sa scoti un cancer, incepi cu cea mai mare si mai periculoasa bucata.


"Mitropoliile noastre intretineau relatii si cu Antiohia, Constantinopol, Tara Sfanta, intreaga lume ortodoxa. Daniile date de domnitori sunt semne ale izolarii cultural lingvistice? Sau primele tipografii aduse in tara de Biserica nu se pun? Alea nu sunt factori de progres, stiu,stiu."

Cand am zis IZOLARE ma refeream la Europa, unde avea loc o revolutie intelectuala, culturala si stiintifica, in timp ce in tarile romane, cultura a fost izolata tocmai prin traditia bizantina: LIMBA slavona este o limba rurala, veche si inutila in cultura.

In timp ce tarile europene au folosit latina pentru a imprastia informatii stiintifice, cultura, informatii tehnice si a dezvolta societatile, tarile romane au ramas pe camp, cu preotii care comunicau.. cu alti preoti, "de la centru'". "Lumea Ortodoxa" era un circuit inchis cu nod central in Grecia, iar la toate capete niste fanatici religiosi blocati in epoca de bronz.

Pentru creativitate intelectuala, cultura, pentru inventivitate si inovatie, ai nevoie de un sistem deschis si foarte divers, nu de monotonia riguroasa a Bisericii.

In tarile romane, datorita lipsei de acces la educatie (ca prostimea trebuia sa stea la lucru si sa mearga la biserica, sa ramana analfabeti, nu sa mearga la scoala) si a scolilor monastice care faceau mai multa indoctrinare in cultul bizantin ortodox decat educatie, oamenii erau retardati intelectual si cultural -- motiv pentru care cel functia POPA in sat era extrem de prestigioasa. Retardare cu crestinii in frunte, pentru ca Biserica a mentinut atitudinea regresiva de "intoarcere la valorile antice" si "innoire spirituala", in loc de innoire intelectuala.

Asa ca traditia crestin-ortodoxa, slavica si estica, a creat un zid cultural intre tarile romane si tarile care progresau cultural si social. O insula de ortodoxie in care marea parte a populatie a ramas blocata in aceeasi mlastina primitiva.

Daca ai utilizat vreodata Google.com ar trebui sa intelegi ce inseamna ACCES DESCHIS LA INFORMATIE. Ce bine e sa sti niste engleza ca sa poti cauta informatii online in vaste biblioteci si enciclopedii sau pe pagini dedicate unor subiecte clare, si sa poti sa le citesti direct din engleza, fara sa stai dupa ceva autori autohtoni sa faca traduceri (sperand ca acele traduceri trec de birourile de cenzura).Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown