4/16/2011

Se trezesc femeile in Yemen, incep sa iasa din lanturile religioase


O stire imbucuratoare din Yemen, citez tot:

Mii de femei yemenite au marsaluit spre biroul Procurorului General in capitala Sanaa, cerand o actiune in justitie pentru ceea ce ele au numit atacurile presedintelui privind moralitatea lor, relateaza CNN.
Yemeni women protest in Sanaa against the regime of Ali Abdullah Saleh (Keystone)

Demonstratii similare au avut loc si in alte orase, fiind provocate de comentariile presedintele Ali Abdullah Saleh, cu o zi inainte.

Intr-un discurs scurt, rostit vineri, Saleh a declarat ca femeile care au protestat impotriva regimului sau au incalcat normele yemenite culturale care interzic amestecarea acestora cu oameni care nu le sunt rude directe. El a spus ca aest comportament este interzis in Islam si le-a sfatuit pe femei sa stea acasa.

Activistii feministi au sustinut ca Saleh a incercat sa le degradeze in public.

"Saleh si-a aratat in cele din urma adevarata sa fata si ura impotriva femeilor", a declarat un proeminent activist, Tawakkol Karman, membru de frunte al Islah, cel mai mare partid de opozitie din Yemen.

"Saleh este primul care a sprijinit drepturile femeilor si a aratat intotdeauna interes in implicarea femeilor in politica yemenita," a declarat Zaid Thari, un membru senior al partidului de guvernamant, Congresul General al Poporului.

Manifestantii anti-guvernamentali din Yemen cer, de mai multe saptamani, reforme si inlaturarea lui Saleh. Recent, femeile si-au aratat fetele in numar tot mai mare.

Ele au iesit in strada in 10 provincii sambata, Karman declarand ca Saleh este speriat ca va intra in istorie ca liderul rasturnat de femei.

Un alt activist proeminent, Amal Basha, a declarat ca Saleh se foloseste de religiei pentru a preveni participarea femeilor la proteste.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown