4/02/2011

Apologismul crestin duhneste de relativism penibil


Un raspuns la un comentariu crestinesc lasat la CEDO, crucea in scoli si branding-ulGeorge spunea...

Scuzati reactiile, dar, dupa cum v-ati dat seama, comentariile mi s-au parut jignitoare.

Draga Literesicifre, inteleg rationamentul tau, dar cred ca faci o greseala pe care o fac multi atei: judeci religia dupa criteriile societatii de azi. E deci normal ca ajungi sa o condamni, fiindca crestinismul nu e facut sa "se plieze" pe cerintele secolului nostru. Nu mai vorbesc ca nu stim ce cerinte vor fi in secolele viitoare. Notiuni ca "om normal" si altele folosite contra credintei sunt criterii relative. De altfel notiunea de "secular" insemna la inceput "ceea ce apartine secolului (acesta)", deci ceva relativ.

Caut sa fiu cat pot de consecvent in rationamentul acesta. De exemplu nu am simpatii pentru islam, dar nu pot sa il acuz pe Mahomet de pedofilie, pentru simplul motiv ca notiunea de "pedofilie" nu exista in societatea sa pe vremea aceea. Si invers: daca pedofilia o sa se legalizeze in sec. XXII, de exemplu (si nu e imposibil), atunci tot arsenalul folosit de atei contra religiei va trebui adaptat din nou. Nimeni n-o sa mai pomeneasca de preotii pedofili acuzati astazi.

Intr-un cuvant: daca judeci religia dupa criterii seculare, nu vei putea trage nici o concluzie definitiva.

Stiu ca crucea era un instrument de tortura, de altfel "crux, crucis" inseamna in latina la origine "instrument de tortura".
"E deci normal ca ajungi sa o condamni, fiindca crestinismul nu e facut sa "se plieze" pe cerintele secolului nostru.

Tocmai de aceea crestinismul este o forta regresiva ce vrea sa intoarca lumea in barbarismul unor triburi din Orientului Mijlociu de acum 2000 de ani (pentru ca exista lume civilizata atunci, dar nu era crestina). Imi pare bine ca recunosti asta. Nici macar feudalismul ce s-a terminat mult prea tarziu in tarile romanesti nu este superior vechiului patriarhism.

De altfel notiunea de "secular" insemna la inceput "ceea ce apartine secolului (acesta)", deci ceva relativ.


SECULÁR, -Ă, seculari, -e, adj. 1. Care durează mai multe secole, care are o vechime de unul sau de mai multe secole; p. ext. extrem de vechi, străvechi. 2. (Livr.) Laic. – Din fr. séculaire, lat. saecularis. [ DEX ]
De exemplu nu am simpatii pentru islam, dar nu pot sa il acuz pe Mahomet de pedofilie, pentru simplul motiv ca notiunea de "pedofilie" nu exista in societatea sa pe vremea aceea Dupa principiul tau, nu poti sa acuzi nici autoritatile imperiului roman sau a autoritatile locale evreiesti de executia personajului tau preferat, Yeshua (presupunand ca te declari crestin), pentru ca asa era societatea atunci. Nu poti sa acuzi nici triburile vechi in care se practica sacrificiul uman si canibalismul - asa era societatea lor. daca pedofilia o sa se legalizeze in sec. XXII, de exemplu (si nu e imposibil), atunci tot arsenalul folosit de atei contra religiei va trebui adaptat din nou. Nimeni n-o sa mai pomeneasca de preotii pedofili acuzati astazi.


Fiind oameni rationali, gandim si lucram cu ce avem, nu cu profetii din viitor. Ateismul exista dinainte de crestinism, asa ca aven o traditie lunga si consistenta de critica a teismului. Faptul ca stiintele sociale, neurologice, psihologice au evoluat si s-au imbogatit cu informatii ne permit sa anulam relativismul gratuit, pentru a compune judecati obiective. Acelasi motiv pentru care conflictul dintre crestinism (si alte religii) cu fenomenul Stiintei ramane inevitabil. Acest relativism al tau permite orice actiune, deci este un sistem inutil, iar cine-l adopteaza este o persoana amorala sau imorala. Eu sunt obisnuit sa observ acest relativism crestinesc, acest efort de a adapta si a compromite imoralitatea si dogmatismul "invataturilor sfinte" la viata de zi cu zi. Este o traditie primordiala a crestinismului, fiind doar un cult "adaptat" din iudaism si alte culte. Mii de ani de apologie, sofisme, eschivare, urlete si persecutie a criticilor au adus crestinismul in forma in care este azi.

In viitor, va disparea aproape in totalitate, pe masura ce lumea intelege mai multe despre realitate si arunca molozul religios din minte.Intr-un cuvant: daca judeci religia dupa criterii seculare, nu vei putea trage nici o concluzie definitiva.


(14 cuvinte) Nu e vorba de judecata, ci de studiu. Religia este studiata in context antropologic si istoric de mult timp, si de acolo se produc concluzii chiar foarte bune, testate, solide - exact cum e nevoie pentru gandire rationala. Daca tu esti prea ignorant sa intelegi aspectele antropologice ale religiilor, felul in care functioneaza ca institutii abstracte, dimensiunea sociologica si dimensiunea psihologica, atunci e problema ta. Desigur, daca esti asa mare fan de relativism, atunci poti presupui ca e problema restului societatii, nu a ta, poti sa te declari victorios!

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown