3/07/2011

Posturi si preturi.
Despre prostie in Media si la piata
Ieri am auzit la TV, pe Antena3, cum o reporterita comenta despre cresterea preturilor la alimentele vegetale din piata, in timp ce lua interviu la niste femei agitate ca trebuie sa tina post si e mai greu. Titlul reportajului: "Credincioşii nu mai ţin Postul Paştelui. Produsele de post s-au scumpit prea mult".

Am fost surprins sa vad cum ma poate enerva ceva din doua directii simultan, atat de usor.

La nivel de produse vegetale si preturi, relatarea este total emotionala. Ca vegetarian de multi ani, am observat clar ca preturile cresc in anumite perioade si scad in anumite perioade.

Aceasta fluctuatie se datoreaza perioadelor de productie... nu orice leguma sau fruct ce ajunge pe rafturi ori tarabe e in sezon. De ex. acum o luna, portocalele se gaseau la sub 3 lei, pentru ca erau in sezon, in timp ce in restul anului plutesc pe la 6-7 lei. Merele sunt mai ieftine toamna si iarna, cand sunt in sezon, mai ales cele romanesti. Ultima oara am gasit cu 2 lei kg.

Oamenii trebuie sa priceapa ca daca vor sa manance vegetal, trebuie sa se invete cu diversitate si cu rezerve; nu degeaba avem o traditie lunga in a pastra saci de faina de grau, porumb, zahar si diverse muraturi si compoturi, adunate iarna. Cine crede ca poate sa cumpere in fiecare zi acelasi lucru, la acelasi pret, are halucinatii.

Referitor la reportaj: preturile nu sunt atat de mari pe cat se da impresia. Da, cartofii sunt scumpi, pentru ca a fost un an foarte prost pentru cartofi, dar in rest preturile sunt asemanatoare cu cele de anul trecut si chiar cu anii trecuti.

Consider ca e penibila aceasta afirmatie ca "s-au scumpit vegetalele", si dovada cea mai simpla o fac tot acesti reporteri cacaciosi - cand fac reportaje cu "s-a scumpit carnea, laptele, ouale". Acolo pot sa zic si eu ca am observat si scumpire, dar acestea au fost intotdeauna scumpe, doar ca oamenii s-au obisnuit cu ele in timpul boom-ului economic post-2000, o "mare ingrasare".

Cel mai mult urasc reportajele de "preturi" de la televiziuni, de parca s-au transformat in canale de afaceri peste noapte. Nu au absolut nici un rol informativ, ci doar stimuleaza panica. Stiri ieftine si de cacat... odata nu am vazut sa faca o analiza pe termen lung si folosind sectiuni specializate; doar declaratii generice de "vai! cresc preturile!!".

Problema nu consta doar in fluctuatiile de pret, ci in faptul ca oamenii au mai putini bani ramasi pentru mancare, ceea ce inseamna ca efectul importurilor (70% din mancarea din ROmania) are un impact din ce in ce mai vizibil pe valoarea leului.

Cat despre credincioasele "incomodate", n-au de cat sa invete sa gateasca mancaruri vegetale, sa cumpere en-gros produse de baza si sa-si conserve surplusul cand e ieftin. Aceasta nu este o inovatie, ci se practica de multe secole. Poate ca sa se mai stimuleaza si agricultura locala.

Vreti sa scada preturile? cumparati doar in sezon si doar produse crescute in apropiere sau in Romania.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown