Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale: o privatizare a unui monopol fundamental in tarile Europene

Voi cita niste fraze de aici"Camera deputatilor a votat azi adoptarea proiectului "Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale".Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor care prevede neutralitatea institutiilor publice:

„(1) În România nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult.”
E clar, nu?


Prin acest proiect, Statul acorda un privilegiu BOR, printr-o noua subventie masiva.

SUBVÉNȚIE ~i f. Ajutor bănesc acordat (de stat) unei persoane, unui așezământ sau unei organizații; donație; subsidiu. [G.-D. subvenției; Sil. -ți-e] /fr. subvention, lat. subventio, ~onis [ NODEX ]


Sigur, are niste fire, cel putin oficial. Organizatia ce primeste banii trebuie sa indeplineasca serviciile din contract. Activitati de genul:

servicii sociale

Aici e o lista simpla cu persoane ce pot beneficia de servicii sociale, de la Ministerul Muncii:


- copiii şi familia
- persoane vârstnice
- persoane cu handicap
- persoane fără adăpost
- persoane abuzate
- persoane dependente de cosnumul de droguri, alcool sau alte substanţe toxice
- bolnavi cronici şi persoane care suferă de boli incurabile, precum şi alte persoane aflate în situaţii de nevoie socială.Dupa cum se vede in lista, e vorba de persoane abuzate si destul de vulnerabile psihic. BOR, in schimb, nu intelege psihologia, pentru ca tine de naturalism. In viziuna ideologica crestina, daca un om are halucinatii si e schizofrenic, atunci e posedat. Daca un om se comporta anti-social, trebuie sa fie fortat in "smerenie" si posturi cu rugaciuni, sa se "curete".

Cunoasteti situatia... Atat timp cat lucratorii BOR nu sunt instruiti in psihologie, psihopedagogie, psihoterapie, asistenta medicala, asistenta sociala, consiliere, si atat timp cat exista un conflict de interese cu credinta lor, astfel ca acesti lucratori se simt obligati sa indoctrineze oameni vulnerabili, acest sistem va fi un esec si o risipa enorma de resurse, dincolo de faptul ca e neconstitutional.
"actiuni caritabile"

...gen Catedrala Manuirii Neamului si "hai sa indoctrinam niste saraci ce pot sa faca prozelitism pentru noi""formarea si instruirea corpurilor de voluntari"

Cunosc taberele de formare si voluntarii. Munca e o parte mica, in rest e indoctrinare si ritual.
"activitati de educatie si formare inclusiv in domeniul ingrijirii persoanelor dependente, al medierii etc."

Adica atotstiutorii mini-patriarhi vor cere educatie din "exterior"? Nu prea cred. Mai degraba vor aduna oameni cu titulatura falsa, pompoasa, care fac tot o forma de indoctrinare.
Si acum citez o imbecila:


""Prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice", spune Raluca Turcan"


"o solutie complementara"

Nu. "Complementar" presupune o adaugire la ceva, o completare. O solutie complementara pentru problema serviciilor sociale ar fi apelarea la ajutor international de la oganizatii umanitare ce pot completa cu propriile lor resurse umane sau financiare sistemul.

Aici nu e complementar, e doar taierea diferita a "placintei" bugetare, doar ca feliile nu mai sunt taiate de o administratie coerenta, ci ... se face prin autoservire.

Bugetul pentru servicii sociale este acum un bufet suedez ( "Smörgåsbord" ) pentru BOR.

"este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice"

+

"Finanatarea proiectelor de asistenta sociala se va face in principal de catre stat, solicitantii trebuind sa asigure o cofinantare de minimum 20%."


Deficitul de resurse este agravat si mai tare prin privatizarea serviciilor. E criza, si Statul, in loc sa devina mai atent la utilizarea fondurilor publice, deschide si mai tare usile la "doritori". Asta nu ajuta la reducerea deficitului CI la prabusirea fondului.

Cel mai probabil este ca banii de cofinantare tot de la Stat vor veni, doar ca din alt buget. Si asa BOR primeste bani - in veselie - din fonduri publice. Daca nu au, vor face cerere speciala de la alt organ administrativ si vor confinanta. La cat de multa contabilitate fac ei, nici nu stiu daca poate verifica cineva daca au loc astfel de "machinatiuni financiare"."Proiectul a fost inregistrat in Parlament pentru dezbatere in 30.04.2009 la Senat si a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului."

Ce clusterfuck.


" Lipseste insa avizul Comisiei pentru Buget-Finante. "

Asa sa si ramana."In Senat, proiectul a fost votat de 40 de senatori si s-a inregistrat doar 1 vot impotriva.

Nu stau sa caut cine e acel 1, dar stiu ca Orban a fost cu veto.

"Biserica este practic legată de guvern prin această lege, pentru că alocarea fondurilor se face prin decizii guvernamentale, unde în mod evident, se va interveni arbitrariu şi activitatea socială a bisericii va fi condiţionată. În acest fel, biserica este practic pusă în subordinea puterii politice", şi-a argumentat votul împotrivă liberalul Ludovic Orban. (sursa)

O observatie de natura secularista destul de buna. Nu e anti-teist, dar apreciez punctul sau de vedere.
Continuam cu detalii:

" Autoritatile administratiilor locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispozitie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate. "

Un alt mijloc pentru a transfera proprietati si bunuri publice in directia BOR sau a altor interese. Asta e deja o traditie consacrata la nivelul autoritatilor locale. Localnicii, evident, sunt apatici, in mare masura. Sunt curios daca vor fi utilizate scoli si spitale pentru asa ceva... voi ce credeti?
Ce mai zice maica blonda de la PDL:

Democrat-liberala Raluca Turcan, iniţiatoarea proiectului, respinge însă ideea că acţiunile bisericii vor fi practic politizate. "Oriunde sunt oameni şi decizii umane poate să apară politizare. Însă prin principiile stabilite de lege şi criteriile de finanţare a acestor proiecte, şansele de politizare sunt reduse. Trebuie să mergem pe transparenţă totală şi pe solicitarea autorităţilor locale", a spus Raluca Turcan.

...

"prin principiile stabilite de lege şi criteriile de finanţare a acestor proiecte"

BOR este in afara legii in foarte multe aspecte. De ce ar deveni acum, brusc, o instituutie ce respecta legile?

"şansele de politizare sunt reduse"

De politicienii care folosesc forta electorala a BOR nici mai are rost sa zic ceva...


Pe langa politizarea inevitabila, mai ales in zonele unde exista mai multe minoritati religioase, va avea loc inevitabila discriminare religioasa, ca doar e vorba Crestinismul Ortodox, unde atitudinea de discriminare, bogata in habotnicie, prejudecati, si continand ura intoxicanta, este fundamentala.
"Trebuie să mergem pe transparenţă totală şi pe solicitarea autorităţilor locale"

BOR-ul si autoritatile locale sunt exemple excelente de obscuritate si lipsa extrema de transparenta...

... daca am pune tot clerul si toate autoritatile locale din ultimii 20 de ani sa inoate in Marea Neagra, corpul de apa ar fi obscurizat instant!

In concluzie: traim in Romania, unde institutiile nu functioneaza pentru oameni, ci impotriva lor, prin coruptie endemica, uzurpare si lipsa generala de respect pentru lege. In acest context, "parteneriatul" acesta este echivalentul unirii dintre doua carteluri criminale pentru a forma un cartel mai puternic, mai periculos si mai imputit.

Comments

Feynman said…
Cu asta trebuie sa se ajunga la Curtea Constitutionala cat mai urgent, si daca aia fac sluj frumos, la CEDO, ca e grava rau de tot...
Anonymous said…
mda, dute tu frumos la CEDO, si vei lua teapa, cum a luat italiana aia de a dat in judecata statul pentru simbole religioase in scoli. vezi doamne, statul italian a primit o amenda de 5000 de euro, dar alea tot nu au fost date jos.

zbang-bang, a circulat stirea si dintro data toate tarile uniunii europene suntem pro-crestinism.

sau cum a mai fost romanul ala la noi, tot asa.
Krrypton said…
@Acid: nu toate țările. În problema crucifixului, România e în compania selectă a unora ca Rusia (VV BORusă), Malta (piticanie ultracatolică), Polonia (nu piticanie, dar tot ultracatolică) și alte câteva de teapa asta. Știi, alea care și-au exprimat indignarea. În fine...

Faze din astea mai că mă îmbolnăvesc și pe mine de conspiraționită. Arată de parcă „preaiubiții aleși” ar fi citit „1984” și și-ar fi propus să-l pună în practică. Într-o formă adaptată la ce-aveau la-ndemână, bineînțeles.
0Z said…
@Armand K, nu e nevoie sa respingi orice conspiratie. Daca citesti orice istorie, vei descoperi ca sunt peste tot acestea.

Daca tot vorbim de catolici, ia uite una "faina" si bine-documentata: http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio
Krrypton said…
Eh, n-am zis niciodată că nu sunt conspirații reale. Dar tind să aplic briciul lui Hanlon.

Popular posts from this blog

Prima ora de religie din liceu
si cei trei stalpi ai societatii

Întalnirea tinerilor ortodocşi europeni la Cluj: când se adună, începe furtuna

Creierul tau - la lucru. Cum sa-ti imbunatatesti performanta mentala