2/26/2011

Despre mitul problemei cu scaderea fertilitatii


Am raspuns la articol de pe Dollo.ro
Ma bag si eu, pentru am intalnit prea des acest mit al problemei cu fertilitatea si consider ca tine de modelul patriarhal, de rasism, de crestinism, de islamism si alte chestii asemanatoare si repugnante:

"Sociologii spun că ni s-a urcat dezvoltarea asta la cap, și că de asta se duce dracului omenirea.

Sociologii sunt analisti, nu oameni de stiinta. Cei care se pronounta la nivel generic o fac cu subiectivism si filosofie personala, nu profesionalism.
"Dezvoltarea societății duce la scăderea fertilității, deși logic ar fi invers."

Duce la o reglare a populatiei. Societatile subdezvoltate nu isi pot controla populatia, asa ca sunt expusi la "triajul" natural al virusilor, secetelor si altor elemente.

Afirmatia eronata este ca e logic sa duca la o cresterea fertilitatii, aceasta fiind mai mult o observatie personala cu caracter patriarhal (cultul familiei). Cresterea copiilor, chiar si intr-o societate foarte dezvoltata, cere foarte multa investitie mentala, pasiune, timp.


Hai sa fac o comparatie mai clara pentru a sublinia dilema: ce ar fi mai comod si bine pentru tine, ca individ: sa ti acasa 1 caine/pisica sau sa ti acasa 1000 de caini/pisici?

Alegem un numar arbitrar, conform abilitatilor si pasiunilor noastre, dar in niciun caz nu e logic sa alegi optiunea "fara numar".


"Oamenii au mai multe posibilități materiale decât aveau părinții lor acum 30-40 de ani,"

Da, asta inseamna dezvoltarea societatilor pentru oameni: reducerea haousului, organizarea pe termen lung, crearea de oportunitati."dar în loc să le folosească pentru a perpetua specia și implicit a-și asigura viitorul"

Non-sequitur. Este destul de clar ca producerea de descendenti nu mai asigura viitorul. Asta mergea cand erau comunitatile mici, izolate, si era nevoie de muncitori. Acum s-au automatizat o gramada de treburi, iar unii oameni mai au si pensii sau ajutor social (familia = natiunea).

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez faptul ca aceasta atitudine este extrem de egoista. "Hai sa facem copii ca sa-i punem la lucru, sa traim noi bine in viitor" ...


"preferă comoditatea unui trai și mai îndestulat, o mașină în plus, o casă, o vacanță."

Hedonistii naibii, nu? doar ca in lista se poate adauga, la fel de usor, si elementul de "accesorizare cu copii".


"pentru a perpetua specia"

7 miliarde de indivizi in specie; e ridicol sa afirmi ca fertilitatea e problema... specia e amenintata de razboaie nucleare sau colaps ecologic, nu de criza de fertilitate."Singurul lucru care pare că se dezvoltă odată cu dezvoltarea economică e egoismul."

Egoisti sunt si cei care vor sotii tinere si fertile, sa le faca prunci non-stop. Egoisti sunt si cei care vor sa-si raspandeasca "semintia" cat mai departe... defapt sunt chiar egomaniaci. Nu egoismul se dezvolta, ci asteptarile de la societate. In tarile dezvoltate, apa curata si canalizarea sunt, practic, "de-a gata", putand fi ignorate... dar in tarile sarace, accesul la apa curata si canalizare este o mare asteptare.


Dacă și părinții noștri ar fi gândit așa, nici noi nu mai ajungeam acum să ne lamentăm că nu ne convine viața pe care o avem.

Intai trebuie sa demonstrezi ca existenta este superioara non-existentei (din perspectiva nasterii, nu a executiei). Si aici e o problema, pentru ca vietuitoarele, din care facem noi parte, au un "bias" natural care trage spre a aprecia existenta mai mult. Sau cum zicea George Carlin: "Only living people care about it so the whole thing grows out of a completely biased point of view. It's a self serving, man-made bullshit story."


"De prea multe ori se întâmplă, însă, să nu mai ajungi și la copil, că e prea târziu. Și o trăi ea femeia mai mult ca bărbatul, dar ovarele au o viață limitată."

In Occident, femeile isi pot pune la congelator ovule. Iar in rest, exista adoptie.


"Dar părinții noștri nu aveau la îndemână lumea largă, nici atâtea gadget-uri de încercat, nici alte tentații pe care să cheltuiască banii."

Asta doar subliniaza faptul ca "a face copii" este si o forma de "accesorizare"; produci un gadget organic, un robotel inteligent care consuma mancare, aer si apa, nu curent electric sau benzina.
"Omenirea îmbătrânește în principal din cauza scăderii fertilității. Nu e doar problema României, așa cum se tot prezintă îngust pe la TV în ultima vreme. E o problemă globală. "

Problema nu este ca imbatraneste populatia, ci ca sunt prea multi batrani. Batranetea a fost intotdeauna, dar marimea fenomenului de acum este ceva nou pe suprafata planetei. Repet: 7 miliarde de oameni, in crestere. Nu fertilitatea este problema. E o chestiune cantitativa, nu proportionala."Iar cel mai afectat continet, ați ghicit, e Europa"

Cel mai dezvoltat continent.


HAI sa propun o schimbare de perspectiva:

europenii, cu timpul lor liber si cu dezvoltarea lor, au produs o gramada de chestii. Acele CHESTII sunt "copiii". Toata industria, toate masinile, toti robotii, toate computerle, toate inventiile - acestea sunt produsele societatii, niste copii fara viata, dar care au acelasi rol: de a inlocui ce fac oameni in societate, fie munca, fie cultura, fie joaca...


Mi se pare foarte ingust sa consideri doar fertilitatea sexuala, fara productivitate (fertilitatea intelectuala, tehnologica, culturala etc.), cand vorbim de intregul domeniu social."O proiecție pentru 2050 a Organizației Națiunilor Unite pentru Populație arată că peste 40 de ani singurul continent pe care populația scade este Europa."

Ar fi misto, dar populatia va creste, foarte probabil, in urma unor valuri mari de migratie dinspre Est (cum s-a mai intamplat in istoria Europei).


"Unde rata feritilității e de 1,6 copii/o femeie, adică sub rata necesară înlocuirii populației, de 2,1 copii femeie."

De ce sa tot inlocuim? Asa se vorbeste de parca ar exista un nivel perfect de populatie in societate, ca o masinarie o cantitate fixa de parti parti, iar daca nu se inlocuiesc acele parti, masinaria nu mai functioneaza. E un argument bazat pe comparatie cu ceva imaginar, fals.


" România are 1,1 copii/femeie, pentru cine întreabă."

Ma bucur. Sper ca intr-o zi sa poporul roman sa se dizolve in populatia continentala (cum a inceput deja sa faca, prin migratie), lasand acest experiment tragic numit "Romania" sa se usuce. Suna ofensiv? Sa zicem, dar eu sunt de parere ca singurul lucru ce uneste toti romanii este limba, in rest sunt populatii foarte diferite. Nu stiu daca doar limba merita investitia in conservarea integritatii nationale, dar in orice caz emigrarea este mai atractiva.

"Deci în viitor probabil singurii oameni tineri ai lumii vor proveni din zonele sărace ale globului."

Excelent, se reimprospateaza bazinul genetic, ducand la cresterea imunitatii populatiei si la reducerea malformatiilor in nou nascuti." Pentru că Africa, rezervorul de copii al omenirii (datorită celei mai mari rate a fertilității, 4-5 copii/o femeie), are și un nivel de dezvoltare scăzut. Deci în viitor probabil singurii oameni tineri ai lumii vor proveni din zonele sărace ale globului. "

Fertilitatea mare este "temperata" de conditiile mizere. Copiii mor de boli, de foame, de razboaie. Daca Africa reuseste sa iasa din Evul Mediu African, va ajunge la o fertilitate mai mica: copii mai putini, dar care traiesc mai mult si se dezvolta mai bine."Ce fel de populație va fi aia, oare? Poate mai bună, dacă totuși dezvoltarea a demonstrat că nu e benefică perpetuării speciei?"

Conteaza? Parca era vorba de specie, nu de nationalism sau rasism.
"Îmbătrânirea populației are implicații profunde în economie, investiții, piața muncii, impozite, consum, pensii, compoziția familiei și relațiile din ea."

Modelul economic este o mostenire dintr-o perioada primitiva si trebuie renovat. In secolul 20, muncitorii au inceput sa fie inlocuiti din ce in ce mai mult de masinarii, de aparate automate. Este evident ca vor exista probleme, din moment ce locurile de munca rezervate oamenilor sunt in scadere si masinile nu cotizeaza la fondul pe pensii si nu platesc impozite pentru fondul de asigurari.

Problema nu este ca imbatraneste populatia, ci ca sistemul de ingrijire a societatii si de distributie a produselor ei nu se potriveste cu sistemul de productie. In esenta, capitalismul nu se potriveste cu industrializarea automatizata, pentru ca se devalorizeaza total munca umana, astfel ca nu pot exista venituri pentru majoritatea populatiei (raman cateva sectoare foare mici, liberale si sofisticate intelectual), lasand doar doua cai de actiune: lichidarea populatiei inutile si muritoare de foame ori asistarea populatiei respective).


HAI sa mai fac o clarificare pentru incheiere:

Dezvoltarea duce la reducerea fertilitatii, iar reducerea fertilitaiti duce la dezvoltare, atat timp cat nu e redusa la aproape 0 (evident).

In lumea dezvoltata, indivizii traiesc mai mult, putand sa contribuie mai mult la societate, prin idei, prin cultura, prin comunicare si prin munca, ducand la mai multa dezvoltare. Ce lasa in urma? multe informatii, multe limbi, multa cultura, multa stiinta, multe descoperiri, multe relatii, multe (si multa poluare... momentan ).

In lumea primitiva/saraca, indivizii traiesc putin si nu apuca sa invete, nu apuca sa contribuie la cultura, la stiinta, nu apuca sa cunoasca multi alti oameni, nu apuca sa-si vada nepotii (in mare masura), ci apuca doar sa se reproduca, poate sa lupte pentru o cauza si sa invete niste ideologii simpliste si primitive oferite de autoritati, fie ele religioase sau despotice. Ce lasa in urma? Copii multi, ceva produse de baza facute din munca primitiva ( constructii, agricultura ) si poate niste cadavre. Produsele lor sunt o contributie mica, iar copiii sunt blocati in acelasi sablon.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown