1/16/2011

Puric incearca sa gandeasca bine, dar esueaza [edit]


Mai jos urmeaza un text ce circula pe emailuri acum. Autorul real se pare ca nu este Puric, ci Andrei Cornea, de la Revista 22 si ca probabil doar incheierea apartine lui Puric.

Insa, pentru ca textul circula prin cercurile nationaliste si crestinesti, critica mea scurta ramane asa cum a fost scrisa initial. Sorry, Andrei Cornea.CE-TI DORESC EU ,TIE, DULCE ROMANIE?
INVIDIAIntr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.

Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi - tot cu blugi.Nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza. Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon. Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel. Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.

A mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. Noi - tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan. Vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile. Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast. In fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodigarzi si piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic, citind Richard III. A urmat o a doua vila - la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia - la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de iubire a lui Liiceanu. Ne-am simtit cu mult mai bine.

L-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia cu o portie de Caragiale. L-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomaraswamy,Cartea lui Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.

Asa a trecut ceva mai mult timp... Vecinul isi lua case, masini, iahturi, femei. Noi raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel,Berdiaev. Lupta era stransa, dar echilibrata. In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de DNA. Am rasfoit atunci fericiti Apocalipsa. Dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar. Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.

Si atunci ne-a cuprins invidia...

Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului si sa fii condus de toti tampitii?
Dan PuricCiudateniile mentalitati de manelist pseudo-intelectual din acest caz:- materialismul si dorinta pentru bunuri si avere exista si e arzatoare, dar este suprimata si compensata cu sentimentul de superioritate produs o biblioteca cu titluri cunoscute, un "bling bling" la nivelul intelectualilor

- falsa modestie domina subcontientul

- se practica un fel de piosenie intelectuala menita sa compenseze impotenta mentalitatii de baza

- gandirea e inconsecventa si inconsistenta; in final cedeaza "printipurile" pentru ca fundatia gandirii este extrem de ...poroasa

- se incheie cu o intrebare retorica prin care se incearca transferarea responsabilitatii individuale pe tot poporul, pentru ca, subtil, sa se absolveasca de conditia penibila de impotenta mentala auto-impusa.


O productie mai lustruita, dar tipica, din mintea infectata cu crestinism: te invata sa fii un sclav, dar apoi te critica pentru ca traiesti ca un sclav (continuarea fiind o cerere de sustinere a teocratiei).


YOU CAN DO IT!
YOU CAN DO IT!

P.S.

Mikhail Bakunin: Prima revolta este impotriva tiraniei supreme a teologiei, a fantomei lui Dumnezeu. Cat timp avem un stapan in ceruri, vom fi sclavi pe pamant.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown