1/17/2011

Offtopic: ce inseamna industria cu produse cu viata limitata intentionat. Planned obsolescence.
Pentru cine nu e familiar cu acest subiect:

"Planned Obsolescence" este un principiu folosit in industriile ce produc bunuri de larg consum, prin care se limiteaza viata produselor, se stabileste o durata aproape fixa pentru viata produselor, astfel incat produsele sa fie aruncate si inlocuite cu variantele noi.

Aceasta strategie pare rationala, daca doresti sa stimulezi industria si sa nu ajungi la supra-capacitare, la saturatia pietii; suna binisor, doar ca exista o problema fundamentala: realitatea.

Acest model este, de fapt, o risipa extraordinara de resurse in numele profitului si sindicatelor muncitoresti. Fiind risipa, are doua consecinte majore ce lasa o umbra lunga peste viitor, peste generatiile tinere de acum, peste noi...

1) Consumul rapid de resurse finite duce la crize de resurse mai tarziu (i.e. petrol si minerale rare)

2) Productia de deseuri care nu se degradeaza bine in mediu duc la poluare si intoxicare peste tot. Acum exista o intreaga economie secundara preocupata doar cu relocarea de deseuri (nu si distrugerea sau reciclarea lor). E echivalentul unei masini de gunoieri care pleaca dintr-un cartier de vile si arunca gunoiul pe marginea unui lac sau intr-o groapa langa un deal, ca e mai ieftin decat sa-l duca la rampa sau la ceva locatie dedicata reciclarii.

Aceasta practica trebuie sa se schimbe, si cat mai curand. Generatiile mai tinere incep sa inteleaga asta si sa sustina produsele cu viata mai lunga si cu structura biodegradabila, mai putin toxica.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown