1/10/2011

Comentariu la "Privatizarea lui Dumnezeu"


Am scris un mic raspuns la acest articol: Privatizarea lui Dumnezeu, 8 Ianuarie 2011, de Alin Popescu (multumuri proddit.com pentru noutati)


Articolul incepe cu:

"Dumnezeu a facut ca unii oameni sa se nasca stapani, iar altii sa se nasca slugi". E un citat din Biblie. Si mi s-a parut a fi un inceput interesant pentru lucrurile pe care incerc de mult sa le spun, dar nu gasesc abordarea potrivita.

Biserica, aparator al moralei
Am fost recent la o discutie la Palatul Parlamentului (ceva legat de internet) si am ramas surprins in mod neplacut de intransigenta si ochelarismul cabalin pe care il exerseaza unii reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane in privinta comportamentelor umane contemporane. Un domn preot spunea chiar ca Biserica este dispusa sa faca multe pentru epurarea limbajului pe internet. Asa o fi. Biserica este dispusa sa investeasca mult in moralizarea populatiei care locuieste pe meleagurile noastre. Ipocrit insa, aceeasi Biserica nu face nimic pentru curatarea corpului preotesc de cancerul care il macina de multi-multi ani.Parerea mea:

Observatii pertinente, insa foarte naive, stereotipic din partea credinciosilor moderati.

In mintea lor (a moderatilor) traieste mitul "bisericii pozitive" ori "epoca de aur a societatii religioase", in care clerul avea un rol pur si strict pozitiv in societate, un rol umil si modest.

In realitate, insa, acesta este doar un slogan de ...marketing care vinde servicii bisericesti la fel ca alte corporatii care profita de falsa nostalgie cand vand masini clasice, filme vechi, haine clasice, muzica oldies-goldies, cladiri clasice s.a.m.d.

Realitatea, cu institutiile religioase imorale, megalomane, lacome, abuzive si complet lipsite de integritate, doar aduce la suprafata natura acestora; aspectele esentiale ce au fost deseori ascunse de istorie... pentru ca, fiind la putere, chiar aceste institutii au "scris" istoria (sau cel putin o varianta populara a acesteia).


Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown