12/31/2010

Despre religiozitatea negrilor din SUA si miscarea pentru drepturi civile


Rant:


Personal am mult respect pentru ateii din minoritatea african-americana din SUA, pentru ca le e foarte greu sa iasa de sub papucul mentalitatii religioase eferverscente (un fenomen obisnuit in minoritatile care au si religie, cum sunt si imigrantii din tarile islamice).

Negrii din SUA au o relatie istorica arhetipica cu crestinismul... una cu care romanii au multe in comun: idoctrinarea religioasa pentru a conserva sistemul de sclavie ori robie.

Crestinismul le-a dat descendentilor africanilor din SUA o supapa prin care sa elibereze energia din reactia la conditia lor, reflexul natural de rebeliune si lupta cu injustitia. Le-a dat speranta, dar speranta desarta, falsa. In loc sa se revolte fata de clasa de stapani, in loc sa lupte, au fost "domesticiti" (din moment ce erau considerati animale salbatice bune de lucru, acesta e cuvantul potrivit). Mersul la biserica, credinta si cultura crestina au fost spatiile de defulare - insa acestea erau activitati futile, asigurand continuarea sclaviei.

Intotdeauna oamenii saraci si asupriti au fost si cei mai abuzati de religii, fiind cei mai vulnerabili la mita. Sclavii negri, la fel ca robii de pe feudele din tarile romanesti, au fost indoctrinati sa creada ca "asa e viata" (i.e. muncesti de dimineata pana seara, pentru altul, pana mori, fara nicio scapare - nici pentru tine si nici pentru familia ta; sub amenintarea pedepselor pentru orice reactie defensiva sau agresiva la abuzurile constante) si ca dupa ce ei mor si scapa de acest calvar, vor ajunge intr-un paradis ...pentru ca nu exista nicio dovada.

Sper sa vad cat mai multi atei non-albi iesind la lumina in SUA, au mare nevoie.

Se pare ca am deviat de la subiectul de 'miscarea pentru drepturi civile'; am incercat sa subliniez doar contextul precedent acestei miscari din SUA.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown