11/09/2010

Ce ne-a furat crestinismul (+adaosul meu)


Dati click pe titlu sau aici: http://dumnezeueateu.wordpress.com/2010/11/01/ce-ne-a-furat-crestinismul/. Pare sa fie ultimul post al autorului pe blogul sau. Si-a pierdut cheile de la blog, recent, si cred ca a decis sa incheie experimentul. Acesta e ultimul articol şi aş vrea sa fie colaborativ, spuneţi-mi ce simţiţi că s-a stricat datorită creştinismului şi îl voi încorpora în articol.


Ce adaug eu:

Crestinismul a furat economia si capacitatea de dezvoltare proportionala populatiei. Secole de feudalism au permis autoritatilor crestine sa instaleze ideea ca bunastarea materiala, averea, este un dar divin (deci sa nu-i suspectezi, ca asa le-o dat bunu’ dumnezau), iar saracia este … trecatoare si nu trebuie remediata (munceste tu acolo, ca dupa ce mori primesti tot ce vrei, daca-mi respecti autoritatea). Aceasta mentalitate de sclav din randul credinciosilor le-a permis autoritatilor (religioase & friends) sa exploateze vietile oamenilor, de la nastere pana la moarte.


Sistemul feudal, la fel ca totalitarismul secolului XX, blocheaza potentialul indivizilor, si impreuna cu autoritatile bisericesti, corupe evolutia informationala necesara pentru dezvoltare.

Bisericile crestine vor avea intotdeauna dorinta de revenire la acea stare benefica doar pentru ele, in detrimentul restului populatiei, la acea “epoca de aur a crestinismului”. La fel cu musulmanii "extremisti" care vor un califat mondial (guvern islamic cu legi islamice, dupa modelul imperiului otoman).

Urmele mostenirii crestine le vedem si azi in economie, cu lupte birocratice infinite – pentru pamanturi, cu lacomia, nesimtirea si aroganta clerului si cu atacul legilor fundamentale de caracter secular.

BOR are pretentia la “legitimitate” in cresterea averii dintr-o epoca in care Biserica era Statul, astfel ca puteau emite titluri si declaratii dupa cum li se scula lor sub robe, mai ales ca sclavii nici nu intrau in ecuatie.

Pe scurt, Crestinismul a furat, la propriu (dar nu in totalitate), averea romanilor, in trecut. Si de atunci tot nu s-a recuperat complet.


Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown