11/29/2010

Articol mai vechi - Bye Bye George Carlin


Repostez un articol pe care l-am scris cu o alta ocazie, intr-un mediu mai putin ateist.


Cred ca este datoria fiecarui comediant sa gaseasca linia si sa o treaca intentionat. -- George CarlinNu este vorba despre un film, ci despre un om care n-a fost primit niciodata cu bratele deschise in vreo companie mare de televiziunie, George Carlin.

George Carlin a murit luna trecuta, pe 22 iunie, 2008, la varsta de 71 de ani. Probabil nu ati auzit niciodata de el, insa e pacat, pentru ca de Seinfield ati auzit, de Robin Williams ati auzit, de Chris Rock ati auzit. Toti acestia au ceva important in comun: sunt comedianti, oameni care fac stand-up pe scena, dar si actori de film, chiar in filme bune.


Ce-l face pe George Carlin special este ca a avut peste 50 de ani de experienta in spectacole de comedie, a scris foarte multe carti si a produs albume audio, toate ajungand "best-sellere" in randul culturii ce nu se arata la televiziunea de masa.

Nu vreau sa scriu un elogiu, vreau doar sa las sa se stie ca recent a murit probabil cel mai valoros comediant al secolului XX.Cateva citate de George Carlin:

- Sunt total in favoarea separarii dintre Biserica si Stat. Ideea mea este ca aceste doua institutii ne distrug destul fiecare in parte, deci daca ar fi impreuna ar fi moarte curata.

- Simpla existenta a aruncatoarelor de flacari dovedeste ca undeva, candva, cineva si-a spus, "Stii.... mi-ar placea sa dau foc oamenilor aceia de acolo, dar nu sunt destul de aproape sa reusesc".

- Nu exista prezent. Exista doar viitorul imediat si trecutul recent!

- Gandeste-te la cat de prost este un om normal, iar apoi imagineaza-ti ca jumate din ei sunt si mai prosti

- Prognoza meteo pentru seara aceasta: intuneric. Continua intunericul peste noapte cu usoare averse de lumina dimineata

- Nu am hobby-uri, costa prea mult. In schimb interesele sunt destul de gratuite.

- A lupta pentru Pace este ca si cum ai face sex pentru Virginitate

- Ati observat vreodata ca oricine conduce mai incet ca tine este un idiot, iar oricine conduce mai rapid ca tine este un maniac? E de mirare ca poti ajunge la lucru cu atatia idioti si maniaci pe drum!

- Nu as vrea sa fac parte din nici un grup al carui simbol este un tip batut in cuie in doua lemne

- Unii oameni vad lucruri si intreaba "De ce?". Alti oameni viseaza lucruri ce nu au fost niciodata si intreaba "De ce nu?". Iar alti oameni trebuie sa mearga la lucru si nu au timp de chestii din-trastea.

- Stiti care este o senzatie ciudata? Sa stai pe WC si sa mananci un baton de ciocolata.

- Cand calci pe pedala de frana viata ta este in mainile piciorului tau

- Cei ce danseaza sunt considerati nebuni de cei ce nu pot auzi muzica.


George Carlin si-a inceput cariera la radio, producand material atat de puternic incat a marcat o generatie intreaga de comedianti tineri. A produs albume audio pentru care a primit Grammy-uri. Cel mai popular album al sau, "cele 7 cuvinte care nu le poti spune la televiziune" a fost un succes nemaipomenit, nu neaparat datorita faptului ca treacea tabuul limbajului vulgar, ci pentru ca George a reusit sa dea o dimensiune filosofica si filologica materialului, a reusit sa demoleze tabuul si sa identifice atitudinile sociale care provoaca problema. Cred ca de aici el a inceput sa-si formeze idei si atitudini clare asupra societatii si culturii in care traia, inainte de asta fiind mai mult un hippie, unul vocal, dar nu articulat.


Observand materialele sale din tinerete pana la moarte se poate spune ca a devenit amar, cinic, dur. Probabil ca asta il face si mai valoros. Nu am auzit nici un alt comedian care sa abordeze subiecte atat de filosofice si diverse atat de bine.

Dupa ideile sale s-ar spune ca este un om de stanga, insa George Carlin nu avea nici o alianta politica. Numai un anarhist cu mintea limpede putea sa spuna:

*Toti cetatenii critica politicienii. "Sunt corupti", "sunt ignoranti", "fura". Intr-adevar, dar sa ne gandim putin de unde vin politicienii. Nu sunt adusi de pe alte plante. Nu ajung acolo prin portale cu alte universe. Nu, ei sunt alesi de popor si vin din popor. Sa recunoastem, politicienii sunt produsul societatii noastre, a poporului!

*De alegeri eu stau acasa. Unii oameni merg fericiti si mandri sa voteze, eu nu. Votul nu mai are nici o valoare. La sfarsitul zile de vot si eu fac acelasi lucru ca si restul care voteaza, doar ca eu dupa ce am terminat cu masturbarea am ceva sa arat...

*Societatea noastra e ordonata foarte simplu in trei clase: clasa superioara care pastreaza toti banii, nu lucreaza si nu plateste nici o taxa; clasa mijlocie care face toata munca si plateste toate taxele; clasa inferioara este acolo doar ca sa sperie clasa mijlocie sa mearga in continuare la munca.

*...Asa functioneaza toate societatile autoritare, clasa conducatoare tine masele diviziate dupa tot felul de pretexte gen religie, sex, culoare, preferinte, limba, venit , in timp ce conducatorii si asociatii lor profita de pe toata treaba. E foarte comun si chiar functioneaza...

*Nu-mi plac grupurile de oameni, in schimb indivizii, unul cate unul sunt fantastici; daca te uiti atent in ochii lor poti vedea tot universul...

Nu a ajuns foarte popular in SUA si nici in restul lumii tocmai datorita ideilor sale si limbii sale ascutite. Spunea lucrurile pe nume, direct, cu tupeu si cu arta verbala, cu un talent oratoric fantastic.

Scrisul era placerea sa, iar avantajul lui fata de alti scriitori este ca avea capacitatea de a-si "juca" scrierile pe scena (stand-up). Insa nu a vrut sa se limiteze doar la scris si comedie de scena, asa ca a jucat in cateva filme destul de bune (cu buget mic, desigur), precum comedia filosofica DOGMA (unde George joaca un cardinal dintr-o institutie catolica).Nu vreau sa fac o biografie a lui George Carlin, vreau doar sa va trezesc un interes in el.. Prima oara cand l-am ascultat a fost un accident. Cautam un alt mp3 si am gasit un fisier cu nume interesant. Era un fragment numit "things that piss me off". Dupa ascultare am crezut ca era un comediant negru (dupa stil), insa vazand-ul in filmul DOGMA am fost surprins sa vad ca e un batran alb, carunt si extrem de amuzant; ceva complet neobisnuit.


In fine, cred ca cel mai mult veti savura urmatoarele videoclipuri gasite pe Google Videos. Mentionez aici ca George Carlin este printre cei mai prolifici comedieni, avand multe multe "HBO specials":
Click aici pentru a vedea o lista cu multe spetacole (lungi) de George Carlin, majoritate fiind HBO specials


Pagina lui personala: http://www.GeorgeCarlin.com

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown