10/07/2010

Secularismul este reinstaurat in republica Bangladesh, cel putin la nivelul hainelor


Traduc o stire din presa indiana.

Curtea suprema a decis ca Bangladesh este acum un stat secular, reinstaurand constitutia din 1972.
Bangladesh - harta
"Bangladesh este acum un stat secular conform verdictului dat de Diviza Apel (a Curtii Supreme) ... In acest stat secular toata lumea are libertate religioasa, prin urmare niciun barbat, nicio femeie si niciun copil nu poate fi fortat sa poarte vesminte religioase precum burqa, cap si dhoti,".

Tribunalul a mai specificat ca niciun cetatean nu poate fi oprit din a purta vesminte religioase in caz ca doreste asta.

Decizia istorica vine ca un raspuns la o petitie prin care se cerea Curtii Supreme sa explice de ce nu e ilegal sa obligi femeile sa poarte vesminte religioase.

In August, un ziar scria despre o universitate care a emis un ordin prin care studentele trebuiau sa poarte burqa pentru a intra in campus. Acest incident a dus la autosesizarea Curtii Supreme.

Instanta apex a declarat ilegal al cincilea amendament din constitutie, in 2 februarie. Acest amendament a aparut in 1979 si a fost mijlocul legal prin care s-a institutionalizat bigotismul si au capatat legitimitate regimurile de dupa lovitura de stat din 1975 (din partea sectorului militar-fascist), incepand cu regimul lui General Zia Rahman, auto-declarat presedinte, care a adoptat Coranul drept Constitutie.

Constitutia originala, din 1972, incorpora patru principii fundamentale: nationalism, socialism, democratie si secularism.

Ministrul Legii, Shafique Ahmed a declarat ca verdictul Curtii Supreme restaureaza automat principiul secularismului.


sursa


Parerea mea
Foarte bine si sper sa fie un model pentru vecinii lor. Toata zona aceea este gata sa explodeze din cauza rivalitatilor religioase.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown