10/03/2010

Niste femei din Arabia Saudita se lupta pentru dreptul de a alege cu cine se casatoresc


Femeile din Arabia Saudita sunt tratate ca niste vite, mai ales cand vine vorba de casatorie. Traditiile tribale ale Wahhabi-istlor asigura ca femeile sunt tranzactionate ca niste bunuri vii, niste vaci, niste capre, niste camile. Stapanii lor sunt barbatii apropiati: tatii sau "gardienii".

sursa imagineVestea buna este ca din ce in ce mai multe femei se opun acestei traditii, folosind sistemul juridic. Aceasta optiune este, evident, inaccesibila pentru femeile analfabete sau lipsite de educatie serioasa. E un inceput.

Provocarea este, in esenta, schimbarea sistemului patriarhal.

In July, a Medina court rejected a 42-year-old doctor's petition to override her father and brothers' refusal to allow her marriage to a surgeon she works with, because he did not belong to their tribe.

The court ruled that the father was justified, and that she was not being obedient by trying to marry someone outside the clan.


Dupa cum zice un reprezentant al unei organizatii ce lupta pentru drepturile omului... exista o situatie paradoxala in care fetite de 10 ani pot fi maritate, dar o femeie adulta poate fi blocata din a se casatori cu cineva, prin tot felul de motive ilogice.

Problema este societatea patriarhala, un model de organizare foarte primitiv care are proprietatea morbida de a se prezerva cu orice pret, in detrimentul membrilor societatii si in avantajul celor care sunt in varf, la putere.


Islam este o religie nascuta intr-o cultura saturata de acest tip de organizare si gandire, motiv pentru care a fost atat de rapid adoptat de multele triburi din Orientul Mijlociu: in Islam, tatal trebuie sa-si dea acordul pentru casatoria ficei sale; trebuie sa verifice daca potentialul sot este moral si daca este un musulman habotnic.

Islamul, aceasta religie anti-femeie, la fel ca multe altele, se uneste cu gandirea patriarhala, producand controlul complet al femeilor - prin forta si teroare.


Revenind la subiect, se pare ca in Arabia Saudita au existat 86 de cazuri in care femei au mers la tribunal pentru a obtine, in scris, aprobare pentru casatoria ce a fost blocata de tata sau gardian. Populatia acestei tari este aprox. 27 mil.

Si acum succesul organizarii patriarhale, din punctul lor de vedere:

Indicele de natalitate: 29,56 (per 1000 de oameni)
Indicele de mortalitate: 2,62 (per 1000 de oameni)

Consecinte garantate: suprapopulare, conflicte, agresivitate, discriminare, imoralitate, violenta, extremism etc.

Mai multe informatii aici: Sursa

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown