10/20/2010

Moralitatea intra incetisor in domeniul stiintei - 2


Partea 1: Moralitatea intra incetisor in domeniul stiintei


3. Moralitatea: Originea subdezvoltata a bunatatiiComportamentul din perioada de bebe ne arata ca avem bunatatea incorporata in noi, spune Paul Bloom; dar extinderea bunatatii catre straini cere mai multa munca.

O mare parte din cercetatorii care studiaza moralitatea sunt interesati in radacinile rautatii, dar eu sunt curios sa inteleg de ce suntem asa buni. Donam sume impresionante pentru acte de caritate, donam sangele nostru, dam directii turustilor pierduti si facem gesturi aleatoare de bunatate in fiecare zi. Nu e o surpriza ca oamenii moderni pot sa fie egoisti si nemilosi, dar bunatatea aceasta reprezinta un puzzle complex. Sunt interesat in originile bunatatii. Se pare ca o mare parte din bunatate este din natura umana; nu e produsul culturii sau a familiei. continuare


4. Moralitatea: judecatile ascunseJudecatile noastre morale ne afecteaza in moduri surprinzatoare, spune Josuha Knobe.

Un director executiv dintr-o corporatie se gandeste la o strategie noua. Se gandeste: "stiu ca aceasta strategie va face rau mediului, dar nu ma intereseaza acest subiect." Asa ca implenteaza strategia si, previzibil, mediul este acum afectat. Acum intreaba-te: a adus daune mediului in mod intentionat?

Sa presupunem ca inlocuim cuvantul "daune" cu "ajutoare", deci directorul executiv se gandeste: "stiu ca aceasta strategie va face bine mediului, dar nu ma intereseaza acest subiect". Implenteaza strategia si, previzibil, mediul este imbunatatit. Intreaba-te: a ajutat mediul in mod intentionat?

Astfel de cazuri, sau variatiile lor, au fost prezentante particinatilor din numeroase studii si rezultate au fost intotdeauna la fel. Continuare (PDF)


Cititi in continuare colectia de articole AICI

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown