10/18/2010

Moralitatea intra incetisor in domeniul stiintei


Traduc un raport special de la revista New Scientist in care se face o lista cu diversele domenii stiintifice care cerceteaza capacitatea de moralitate a oamenilor si a animalelor. ARTICOLELE sunt incomplete, fiindca e nevoie de abonament pentru a avea acces la ele.

1. Nu te teme teme, stiinta ne poate face mai buniAr trebui sa imbratisam, nu sa ne temem de cunoasterea stiintifica pe masura ce aceasta face ordine in imbarligaturile moralitatii, spune Fiery Cushman.

Un vis lucid are trei etape. La inceput percepi visul ca realitate. Apoi recunosti ca visul este produs de mintea ta. In final dobandesti puterea controlului asupra visului.

Moralitatea merge pe linii asemanatoare. De mult timp am considerat ca legile morale sunt puncte fixe ale realitatii, adevaruri evidente inradacinate in comenzi divine sau intr-o dimensiune platonica de bune si rele absolute. Insa noile cercetari ne ofera o alternativa, explicand atitudinile morale in contextul evolutiei, a culturii si a neurologiei creierele noastre.

Aceasta reducere aparenta a moralitatii la un specimen stiintific poate pare amenintatoare, dar nu e nevoie sa fie asa. Prin demascarea mintilor noastre ca autori ai moralitatii castigam abilitatea de a indoi arcul narativ spre un final mai fericit.2. Moralitatea - dincolo de intuitie


Unii filosofi spun ca raspunsurile morale intuitive sunt cele care conteaza, dar cercetarile in natura moralitatii submineaza aceasta autoritate, spune Peter Singer.

Filosoful David Hume a observat ca nicio combinatie de afirmatii despre ce "este" cazul nu ar putea niciodata sa permita deducerea a cum "ar trebui sa fie" cazul. In deductii, adevarul din concluzie este deja parte din continutul premiselor. Dar cand oamenii de stiinta se ocupa cu moralitatea, deducerea unui "ar trebui" dintr-un "este" e exact ceea ce incerca ei sa faca.

O noua generatie de cercetatotri a aparut; ei cauta sa ilumineze moralitatea fara sa incerce sa anexeze intreg domeniul. Ei se ocupa de etica din mai multe directii. De exemplu, primatologistul Frans de Waal a observat elementele de baza a comportamentului etic in primate non-umane care par sa intealaga reciprocitatea si sa aiba un simt elementar de corectitudine.

Moralitatea intra incetisor in domeniul stiintei - 2

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown