9/03/2010

Sondaj: majoritatea africanilor cred in vrajitorie.
Crestinii cred si ei in vrajitoare, si vor sa le arda pe rug.


Credinta in magie este foarte raspandinta in Africa. Intr-un sondaj Gallup, peste 50% dintre cei care au raspuns la intrebari spun ca personal cred in magie vrajitorie. Studii din 18 tari sugereaza ca exista o variatie puternica in credinta respectiva, (de la 15% in Uganda la 95% in Coasta de Fildes) dar media este 55%.

In mod previzibil, persoanele cu varsta inaintata si cu educatie putina sunt cele care declara cel mai des ca au o credinta in vrajitorie. O chestiune interesanta este ca fericirea este legata invers proportional cu credinta in vrajitorie. Cei care au spus ca au credinta in vrajitorie si-au clasat mai des viata ca mai putin satisfacatoare, comparativ cu scepticii vrajitoriei care sunt mai satisfacuti.

O explicatie posibila este ca persoanele cu credinta in vrajitoriei simt ca au mai putin control asupra vietii lor; acestea se simt, deseori, victime ale fortelor supranaturale.

Vrajitoria in Africa are o dimensiune culturala larga. Vracii sunt consultati pentru o multitudine de probleme, nu doar boli ci si pentru blesteme asupra rivalilor. Magia (credinta in magie) este utilizata des in scopuri pesonale, politice si chiar financiare.

In Africa, aceasta credinta in vrajitorie a dus la crime oribile si mutilari, in ultimii ani. In 2008, o multime formata din sute de tineri au ucis 8 femei si 3 barbati din doua sate izolate din vestul Keniei. Victimele au fost acuzate de vrajitorie, mai exact de blestemarea copiilor din sate - cu prostie. O parte din victimele linsajului au fost facute bucati cu cutite sau au avut gatul taiat inainte de ardere pe rug.


Vrajitoare arsa pe rug, in Nigeria, de Crestini



Sursa: LiveScience.com

Pararea mea:

Incepem cu subiectul: vrajitoria. Cred ca sunt necesare mai multe secole pana cand africanii vor apuca sa-si consolideze o cultura seculara in care vrajitoria este expusa ca o escrocherie - cum si este. Africa are, probabil, cea mai veche cultura de samanism, dar fiindca este dezorganizat, reprezinta un perciol social mai mic ca religiile organizate. Nici in Europa nu s-a rezovlat problema, multumita infectiei cu religie, un virus care permite si altor superstitii sa-si faca cuib in mintea oamenilor.

Suferinta si imbecilitatea nu se incheie cu vrajitoria. Dupa secole de misionarism, in Africa se gaseste acum cea mai virulenta forma de crestinism - fundamentalismul "medieval".

Mai sus e mentionat un incident cu linsarea unor "vrajitoare". Ghiciti cine facea linsajul! ...Crestinii. Datorita conditiei deplorabile de viata in Africa, oamenii sunt in ceata privind pericolele crestinismului, si sunt prada usoara pentru misionari si alte jeguri de oameni care ii folosesc pentru a castiga putere si avere. In societatile in care suferinta, stresul si anxietatea domina, mesajul ca exista niste forte ale raului care cauzeaza toate problemele este un cantec dulce pentru oamenii simpli. Pastorii trebuie doar sa arate cu degetul inspre "rau" si turma de oi devine o armata gata sa se sacrifice (sub considerentul ca ajunge in faimosul taram mitic - Rai).

Cine doreste sa vada niste documentare pe tema aceasta, si se descurca cu torente:

Dispatches - Saving Africa's Witch Children
Dispatches - Return to Africa's Witch Children
(se pot gasi bucati si pe YouTube)

Un articol despre situatia din Nigeria se gaseste aici: nigerian child witches

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown