9/17/2010

Retorica Catolica e pentru sclavii
controlati prin manipularea hormonilor


Un comentariu pe care l-am postat pe pagina Catholics demand that atheists apologize for Hitler de pe Richard Dawkins Foundation.E mare scandal si amuzament pe faptul ca organizatia britanica "The Catholic League" a publicat un articol in care cere ateilor sa-si ceara scuze pentru Hitler si nazisti".

In primul rand aici gasiti o colectie mare de poze in care se vede clar ca nazistii erau catolici si celebrau acest faptAcum treaba mai complexa...


I think that, to the average catholic reader, the truth doesn't really matter; The Catholic League just serves the purpose of feeding the chauvinism of its faithful readers. It's the hormones produced by the feeling of belonging to a group + fear hormones. Most cults base their ideology in the chauvinistic mentality.


Observ de mult timp metodologia cultelor de a-si controla adeptii. Una dintre cele mai fundamentale mijloace este utilizarea mecanismului de "sovinism". Metoda este descrisa la suprafata prin "tehnica Göring".Tehnica este foarte veche si practic sta la baza oricarui conflict mare. Mijloacele, insa, sunt fascinante si sunt studiate in neurobiologie. Hormonii ... sunt extraordinari. Exista hormoni puternici care ne fac mai sociabili; hormoni care produc o stare de bine atunci cand simtim ca apartinem unui grup. Tot aceiasi hormoni scad si stresul si anxietatea. Dopamina, unul dintre hormonii de placere. Oxitocina este un hormon de atasament, ajuta la consolidarea unui grup. Vasopresina la fel. Toate acestea intra in mecanismele de dependenta.

Ce am descris aici este defapt mecanismul de intretinere a unui cult, mic sau mare. Nu e exclusiv al cultelor, dar exista intotdeauna in culte. Vorbesc de acel sentiment simtit la un meci de fotbal cand echipa ta castiga, de acelasi sentiment simtit la un concert cand tot grupul de prieteni beau si se misca impreuna pe ritmul muzicii, de acelasi sentiment simtit dupa ce ai primit un premiu in fata unei audiente. E si motivul pentru care avem vedete si cluburi de fani (mici culte). Exista multe situatii.

Si acum sa revin la subiect: cultele. Pentru a intretine un cult serios, cum sunt majoritatea religiilor, ai nevoie de ceva in plus, ceva puternic. Frica. Frica este o stare determinata de mai multi hormoni si are un impact mult mai puternic pe creier decat bucuria. Am evoluat sa fim foarte fricosi; e vital. Nu cunosc nici o religie mare care nu are frica introdusa in miturile cu care lucreaza cu frica, chiar si religia budista (exista si o varianta "light").

Clerul oricarei religii a invatat, de milenii, cum sa foloseasca cele doua sentimente opuse, pentru a manipula oamenii ca soarecii intr-un labirint: o doza de bucurie, apoi o doza de frica, apoi o doza de bucurie, apoi una mai mare de frica, apoi o alta doza de frica. In crestinism se observa instant acest truc, prin perechea "rai - iad". Folosesc cuvantul "doza" in sensul literar. Chiar vorbesc de schimbari la nivelul chimiei creierului. Cu fiecare runda de doze, un om devine si mai atasat de liderul/liderii cultului, in timp ce devine mai fricos fata de exteriorul grupului. "Exteriorul" ori "celalalt" este un arhetip in care se poate mula dupa orice temeri, 99% fiind imaginar. Dupa asta, este usor sa faci o abuzezi de adepti (voturi, furturi, sex, sclavie sau razboi).

Amenintari... dragoste ... avertismente ... iubire ... atacuri (exista ritualuri) ... apreciere si respet ... amenintari ... dragoste cu promisiuni... ad infinitumCheia succesului cultelor, este, insa, imaginatia omului. Mecanismul hormonal exista la mai multe animale, dar imaginatia foarte puternica apartine, foarte probabil in exclusivitate, omului. Imaginatia este acea functie care ne permite sa speculam, uneori cu succes, pe ceva ce nu avem cum sa stim. Te uiti la o nuca de cocos... cum sti ca inauntru e ceva delicios? Te uiti la o pestera... iti imaginezi ca este un urs acolo si intri cu mare grija. Te masturbezi, iti imaginezi diverse situatii sexuale.

Imaginatia ne este foarte utila, dar este si o vulnerabilitate la care trebuie sa fim atenti. Liderii de culte folosesc imaginatia pentru sugera adeptilor ce si cum sa creada, iar cei mai inculti si irationali vor specula rapid, crezand ca au cunoscut cea mai probabila realitate.

Copiii sunt cei mai vulnerabili fiindca ei au rationament imatur si nu-si pot evalua speculatiile imaginare, dar exista destui oameni care nu depasesc maturitatea unui copil de 5-6 ani. Atentie, faptul ca esti naturalist/ateu nu inseamna, implicit, ca esti imun la aceste tehnici (i.e. paranoia!).

Nu am scris ceva prea coerent acum, dar sper ca se intelege. E un subiect ce poate ocupa multe carti (defapt deja ocupa, doar ca nu pe acelasi raft). Acesta este un fel de articol seminal, iar subiectele le voi discuta mai in detaliu cu alte ocazii.


P.S. SI SPER SA NU VA APUCATI DE CONSTRUIT CULTE! Defapt, ar fi interesant sa scriu, si eu, un articol de genul "cum sa-ti faci un cult". Daca lucrezi in advertising, probabil ca deja folosesti metoda de mai sus, fara sa realizezi. Daca vrei sa-ti pastrezi locul de munca va trebui sa eviti iluminarea etica.

(BONUS P.S. "at3p" is my username @ RDF)

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown