9/18/2010

Oamenii au incredere doar in expertii cu care sunt de acord


Traduc un articol scurt publicat in revista Scientific American

Oamenii considera doar ca cercetatorii sunt experti doar cand argumentul lor este in linie cu credintele de pana la acel moment, spune cercetatoarea Christie Nicholson.

Studiul arata ca cea mai mare influenta asupra opiniilor noastre sunt propriile noastre credinte, nu expertii.

Cercetatorii au spus participantilor din studiu niste informati despre un expert stiintific care accepta schimbarile climatice ca reale. Participantii care au considerau ca activitatile comerciale pot avea un impact negativ pe mediu erau pregatiti sa accepte cercetatorul ca expert. Participantii care considerau ca activitatile comerciale nu pot sa afecteze negativ mediul, aveau o predispozitie de 70% sa nu accepte pe cercetator ca expert.

Un urmatorul experiment, cercetatorii au rasturnat situatia. Ei au spus unui set diferit de participanti ca acelasi cercetator (unul ipotetic), cu aceleasi acreditari, era un sceptic al schimbarii climatice (cauzata de oameni). In acest caz, participantii care au considerau ca activitatile comerciale nu pot avea un impact negativ pe mediu au acceptat expertul, in timp ce celalalt grup a avut o predispozitie de 50% sa nu accepte pe cercetator ca "expert".

Organizatorii studiului au descoperit rezultate asemanatoare folosind mai multe chestiuni, de la deseuri nucleare la controlul armamentului. Unul dintre organizatori a declarat: "Oamenii tind sa pastreze un scor subiectiv privind ce zic expertii, numind un om de stiinta 'expert' doar cand acesta este de acord pozitia pe care ei o simpatizeaza cultural."

sursa

Parerea mea:

Acesta articol este o dedicatie pentru toti cititorii. Nu numai credinciosii sunt subiectivi in formarea de opinii, ci si noi. Probabil ca avem un avantaj in momentumul si abilitatile de judecata, dar tot suntem failibili. Proabil ca, atunci cand ati citit paragraful cu clima, deja simteati nevoia sa ziceti ceva, o opinie, o critica. Nu e destul; o forma de disciplina este necesara pentru a putea dezvolta opinii serioase si consistente. Nu vorbesc dintr-o pozitie de superioritate, si eu am cazut in capcana egoului in multe cazuri (ex. conspiratia depopularii cu vaccinuri).

Fenomenul este descris frumos de satiristul american Abrose Bierce:

Absurdity, n.: A statement or belief manifestly inconsistent with one's own opinion. -- Ambrose Bierce (The Devil's Dictionary, 1911)

EGO BRAIN


Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown