9/04/2010

Gorilele stiu să se joace "mâţă" intre ele


Cercetatorii au studiat jocurile cu lovituri intre gorile analizand 21 de maimute (familia) din 6 colonii ce traiesc in 5 gradini zoologice europene.

Gorila Tag - Jocul Mata intre gorile

In aceste jocuri, "nu numai ca gorilele loveau colegii de joaca si apoi fugeau fiind urmarite de acei colegi, dar si inversau rolurile, urmaritorul devenind fugarul si vice versa", a spus cercetatoarea Marina Davila Ross, un biologist specializat in comportament de la Universitatea Portsmouth din Anglia. "Exista o multime de asemanari cu jocul mâţă (tag) al copiilor."

In timpul jocurilor, gorilele aveau expresii jucause, avand gura deschisa, in timp ce fugareau individul care le-a lovit. Loviturile puternice rezultau in urmariri mai des decat atingerile usoare care erau, de obicei, ignorate.

Astfel de jocuri au rolul de a ajuta maimutele (si oamenii) sa invete cum sa se descurce in conflicte reale prin testarea reactilor si descoperirea a ce este acceptabil intr-un grup, chiar si cu parinti in jur, a spus Davila Ross.

Jocurile cu roluri, de la fugar la urmaritor, au si efectul de a imbogati abilitatile de comunicare a indivizilor.

Sursa: http://www.calacademy.org/sciencetoday/


Gorilele fac parte din familia maimutelor antropoide, rude apropiate de oameni. Sper ca oamenii sa se obisnuiasca cu invatarea din "radacini", nu ignorarea acestora.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown