9/02/2010

Constienta: cum simtim ca existam


Cercetatorul Antonio Damasio, neurobiologist si specialist in comportament, prezinta pe scurt ce este constienta.

Postez acest articol fiindca este un subiect important pentru persoanele interesate de cum functioneaza creierul lor si al altor indivizi. Eu simt ca aproape fiecare descoperire stiintifica privind omul si universul umple biblioteca gandirii realiste, impingand superstitiile pana acestea cad afara si trebuie depozitate intr-o cutie separata, cutia cu fosile; sau ca un progress-bar. Insa mai avem mult de invatat...Mintea ne permite sa intelegem cum este lumea, dar constiienta ne da perspectiva subiectiva prin care spunem "Sunt aici, exist, eu am o viata, exista lucruri in jurul meu care se refera la mine."

(transcript - mai jos)


Ce este constienta?

Antonio Damasio: daca eu as utiliza cuvantul constienta, in laboratorul nostru, in institutul nostru, ne referim la acea calitate speciala a mintii, functiile speciale ce exista minte, care ne permite sa stim, de exemplu, ca noi insine existam si ca exista lucruri in jurul nostru. Aceasta functie este ceva mai mult ca simpla minte. Deci mintea ne permite sa portretizam in diferite modalitati senzoriale - vizual, auditiv, olfactiv, cum vrei tu - cum suntem si cum este lumea. Aceasta calitate foarte, foarte importanta a subiectivitatii, aceasta calitate ne permite sa luam o perspectiva distanta si sa spunem, "Sunt aici, exist, eu am o viata, exista lucruri in jurul meu care se refera la mine". In centrul constientei este subiectivitate, acest simt al proprie persoane care observa propriul organism si lumea in jurul organismului. Acesta este miezul constientei.

Este foarte interesant sa ne gandim la diferenta dintre minte, pe care am mentionat-o inainte in termeni foarte generali, dar poate sa fie mai profunda cand ne gandim ca exista multe specii, multe creaturi pe planeta aceasta care probabil ca au minte, dar probabil ca nu au constienta in sensul in care eu sau tu avem. Acesta este o individualitate ce e foarte robusta, ce are multe, multe nivele de organizare, de la simple la complexe, si ce functioneaza ca un fel de martor fata de ceea ce se intampla in organism. Acel fel de proces este foarte interesant fiindca, in opinia mea, este facut din acelasi "material" ca mintea, dar are ceva in plus - a fost ceva ce s-a specializat in crearea a ceea ce noi numim "individualitate" (self). Si exista cu un scop foarte special care, dupa parerea mea, are consecinte pozitive in mare parte, dar nu totdeauna.


Toti oamenii au aceeasi experienta privind constienta?

Pai, eu cred ca este posibil sa putem face comparatii. Problema este nivelul de detaliu la care putem face comparatia. Desigur, primul fel in care se poate face comparatia este intrebarnd diferiti oameni despre experienta lor cu constienta. Acum... desigur... e destul de dificil sa raportezi tot, pana si descrierile sunt foarte precise, nu vei ajunge foarte departe.

...

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown