9/16/2010

Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Un monstru crestin-ceausist din Cluj-Napoca


Priviti ce se intampla cand niste zeloti cuceresc spatiul verde care mai ofera o gura de aer unor cartiere de blocuri de peste 8 etaje construite de regimul Ceausescu.

Constructia la Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Cluj-Napoca se va incheia prin 2015. Finantarea este inca neclara. Voi incerca sa ma interesez.

Puteti sa vedeti pozele individuale aici: http://goo.gl/photos/0BVp daca nu se incarca slideshow-ulDe pe FTR.ro:

Proiectul a început acum 20 de ani

Preotul paroh Vasile Raus nu poate să spună exactitate cîţi bani au fost investiţi pînă acum în construcţia bisericii din Mănăştur, dar ştie sigur că pentru terminarea ei mai au nevoie de două milioane de lei, iar finisajele interioare nu sînt incluse. 20 de ani au trecut de cînd arhitectul Radu Spînu a realizat planul bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
„Din cauza datoriilor am oprit lucrările de construcţie. Anul acesta am plătit o parte din datoriile pe care le aveam şi am făcut nişte lucrări urgente. Domnul Dimitriu (Ştefan Dimitriu, directorul S.C. Napoca Construcţii - n.r.) este înţelegător. Dăm banii în limita în care putem. Asta este situaţia. Arhitectul nu vrea să renunţe la proiecţia cupolei centrale, care la sfîrşit va fi o adevărată operă de artă a Clujului. Este un proiect prea frumos de realizat pentru zilele în care trăim. Pînă în iarnă vom acoperi toată biserica şi asta ca să nu se strice interiorul”, a spus preotul Vasile Raus.


clujeanul.gandul.info
Impunătoarea biserică din cartierul Mănăştur va avea o cupolă de 50 de miliarde de lei (vechi). Lucrările la biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul Mănăştur au început în urmă cu aproape 20 de ani, însă din cauza dimensiunilor impresionante, dar şi a fondurilor insuficiente, au fost realizate în alternanţă. Constructorul a lucrat când a avut bani. Biserica ortodoxă "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", care are mai degrabă dimesiunile unei catedrale, a fost proiectată în 1990, de fostul arhitect şef al judetului, Radu Spânu. Decizia de a construi biserica pe acest loc a fost luată imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, de către autorităţile instalate atunci şi de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului, Vadului şi Feleacului. În viziunea acestora, biserica din Mănăştur trebuia să fie o mândrie pentru românii ortodocşi.

Întrebat câţi bani s-au cheltuit până acum, în cei aproape 20 de ani, pentru construcţia bisericii, preotul paroh Vasile Raus a evitat să răspundă, motivând că s-ar hazarda să spună o sumă, şi că acest lucru ar putea să-l facă numai după ce ar face "un calcul aprofundat cu actele în faţă". Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" are dimensiuni impresionante, fiind considerată de specialiştii în domeniu chiar mai mare decât Catedrala Mitropolitană din Piaţa Avram Iancu. Un singur detaliu în sprijinul acestei afirmaţii, dar şi a faptului că lăcaşul de cult domină întreaga zonă: biserica are 53,2 metri înălţime, iar asta fără crucea care va fi aşezată deasupra cupolei centrale!

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown