8/31/2010

Studiu: Credinciosii se calmeaza cand se gandesc la zeitati


Cercetatorii au masurat undele creierului, cautand un anumit raspuns la panica si stres, in timp ce participantii comtiteau greseli la un test.

Cei care au venit pregatiti cu ganduri religioase au avut un raspuns mai slab la greseli ca cei care nu erau cu gandurile spre divinitati.


"85% din lume are un fel de credinta religioasa," spune Michael Inzlicht, co-autor al studiului - impreuna cu Alexa Tullett, ambii de la University of Toronto-Scarborough.

"Eu cred ca este necesar ca noi, psihologii, sa studiem de ce oamenii au aceste credinte; explorand rolul acestora, daca servesc unul."

Cu doua experiemente cercetatorii au arata ca atunci cand oamenii se gandesc la religie si Dumnezeu, creierele lor raspund intr-un fel in care pot ignora erorile sau blocajele si reactioneaza cu mai putina panica la greselile ce induc anxietate.

Inainte de teste, participantii au trebui sa scrie ceva despre religie sau sa completeze un joc de cuvinte cu vocabular religios. Apoi cercetatorii le-au masurat activitatea creierului in timp ce erau testati pe computer cu probleme ce produc un numar mare de erori.

Rezultatele arata ca atunci cand oamenii erau pregatiti sa se gandeasca la religie si Dumnezeu, fie constient sau inconstient, activitatea creierului scadea consistent in cortexul cingulat anterior ("AAC"). Aceasta zona este asociata, intre altele, cu controlul starilor de alerta si a mesajelor de alerta privind ce se intampla in jur.


Sursa: Live Science

Interpretari ale studiului:
O interpretare este ca credinciosii pot ramane mai calmi, si astfel reduc problemele produse de stres.


O interpretare mai interesanta, relativa la istoria civilizatiilor, este deja cunoscuta... religia este opiumul maselor: Credinta religioasa incetineste puterea de invatare (vezi imaginea de sub) si slabeste reactia la amenintari - deci credinciosul reactioneaza foarte incet intr-un context social opresiv, ex. feudalism, dar este bun ca soldat in lupta, pana moare (uneori si dupa, depinzand de cate boli poate raspandi cadavrul sau la inamici).

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown