8/25/2010

Ortodocsii vor si ei reconstruirea unei biserici distruse in atacurile 9-11


Traduc un articol din NYT:


Scandalul cu planurile de constructie a unei moschei in vecinatatea fostelor turnuri gemene a atras deja atentia mai multor politicieni. Luni, doi politicieni impreuna cu niste oficiali (popi) de la Arhiepiscopia Grec Ortodoxa a Americii, au incercat sa utilizeze scandalul pentru a atrage atentie la efortul lor de a reconstrui o biserica ce a fost distrusa de prabusirea turnurilor.

La o conferinta de presa langa zona-zero, oficialii BOA (Biserica Ortodoxa Americana?...) impreuna cu fostul guvernator George E. Pataki si-au expus cazul: Oficialii guvernului - care par sa faca loc constructiei centrului islamic - blocheaza reconstructia bisericii "Sf. Nicolae", singurul lacas de cult distrus in atacuri.

Episcopul Andonios de Phasiane, cancelar ar arhiepiscopiei, a stat langa domnul Pataki si domnul Demos, un candidat congresional sorginte greaca. Domnul Demos a spus, fara sa ofere dovezi, ca centrul islamic va fi construit cu bani din Arabia Saudita, "o tara unde este interzis sa porti crucea sau steaua lui David".

Organizatorii proiectului "Initiaiva Cordoba", condusi de un imam si grupul pe care l-a fondat, spun ca centrul va incuraja intelegere intre oameni de toate credintele si va fi un simbol pentru pluralism si toleranta.

Spre deosebire de alti lideri religiosi care au fost in favoarea centrului islamic, inclusiv pastorul bisericii Trinity Wall Street, o biserica episcopala istorica din vecinitatea fostelor turnuri, episcopul Andonios a spus ca el si alti lideri grec-ortodocsi raman neutrii.

"Nu am vrut sa spunem nimic ce ar pune in pericol planurile pentru reconstructia bisericii noastre", a spus intr-un interviu telefonic.

Stephen Sigmund, un purtator de cuvant pentru autoritatea portuara, a spus ca nu exista indoieli in privinta reconstructiei. In 2008, autoritatile au fost de acord sa acomodeze biserica cu 7300 mp putin la est de locatia originala si a promis o subventie de $20 milioane pentru constructie. Dar anul urmator, a spus el, negocierile s-au blocat datorita locatiei precise si a marimii constructiei.

Nu stiam ca a fost biserica ortodoxa distrusa in atacurile 9-11. Ma bucur sa-mi confirm o teorie ca un popa imputit este la fel de imputit si daca e in SUA si nu m-a surprins deloc faptul ca problemele cu proiectul sunt datorate locatiei si marimii proiectul de biserica... acesta fiind un arhetip crestin-ortodox: hai sa compensam insecuritatea noastra cauzata de inexistenta zeului nostru cu niste constructii cat mai mari si mai vizibile .

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown