8/22/2010

Oamenii emancipati nu devin mai zelosi in conditii de anxietate si stres


*am pus diacritice unde am considerat ca arata prea ciudat fara


"deplasare de țel/gol/scop" = proces prin care mijloacele utilizate pentru a ajunge la un țel devin mai importante ca țelul. Ex. Respectarea regulilor dintr-o organizatie devine mai importanta ca mentinerea functionalitatii organizatiei.Cand animalele sunt facute sa simta anxietate si frustrare deseori recurg la mutarea telului – in ceva irelevant - dar care poate fi atins. Sobolanii pot sa fuga atat de intens pe roata incat se infometeaza pana mor. Cainii se pot linge pana produc leziuni in piele. Dar ce fac oamenii?

Un lucru pe care il putem face, conform unui nou studiu realizat de profesorul de psihologie Ian McGregor si colegii sai de la York University, Toronto, este sa devenim mai ferventi in urmarirea idealurilor care ne plac.Cand oamenii devin frustrați în încercarea de a îndeplinii un țel concret și real, ideologiile abstracte asigură un țel deplasat ușor de rezolvat.

Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii au organizat o serie de studii pe studenti. Testul a constat in a produce starea de anxietate datorata esecului, fie prin a le cere sa indeplineasca niste sarcini imposibile sau sa isi aminteasca o relatie personala esuata. Apoi, cercetatorii au masurat atitudinele religioase variate, inclusiv zelul.

In acest studiu, participantilor li s-a cerut sa se gandeasca la un tel din viata personala, si apoi sa dea o nota pentru gradul de determinare dedicat indeplinirii acelui tel, cat de in control s-au simtit si cat de important a fost. Cei care au dat note mari au fost considerati "imputerniciti"/"emancipati".

Rezultatele arata ca oamenii imputerniciti nu si-au schimbat zelul cand au fost pusi intr-o situatie ce produce anxietate, in timp ce oamenii ne-imputerniciti au devenit mult mai zelosi. Acest fenomen nu a avut loc fiindca oamenii imputerniciti au simtit mai putina anxietate. Defapt, au simtit mai multa anxietate. Dar ei nu au recurs la religie ca un tel deplasat.

In alte studii, cercetatorii au mai descoperit ca oamenii nu devin mai superstitiosi in general si ca cel mai puternic efect are loc in oamenii care considerau incertitudinea foarte stresanta; si, foarte interesant, in acei indivizi activi care credeau in a actiona pentru a face fata unei probleme.

Cercetatorii au mai observat mici indicii care arata ca acest efect este mai puternic in adeptii celor 3 religii monoteiste, comparativ cu adeptii religiilor orientale sau atei. Acesta poate fi si o explicatie pentru faptul ca extremismul religios este mai comun in Occident:

In religiile occidentale, alura zelului ideologic poate fi ca activa, consistent, rezistenta prin motivationare bazata pe apropiere transcendentala, cand telurile temporale sunt frustrate. Insa extremistii religiosi din Occient au o istorie cu mult sange varsat. Tot aceeasi metoda motivationala prin apropiere ce poate "da aripi" poate si sa blocheze observarea perspectivelor altora (empatia) si sa faciliteze cruzimea ideologica deghizata ca o cauza nobila. Astfel de auto-imputernicire, legata de furie si imuna la riscurile proceselor RAM, in combinatie cu scriptura ce impinge la agresiune catre alti oameni, poate sa inflameze violenta religioasa din Occident.

Aceste rezultate sunt preliminare. Alte studii au aratat ca anxietatea si incertitudinea cresc credinta intr-un zeu care controleaza tot, dar studiul nostru nu a descoperit acest efect. Desigur, este posibil ca ambele efecte ( transferul de control catre un Dumnezeu atotputernic ori inlocuirea unui tel frustrat cu unul non-tangibil ce se poate indeplini ) ar putea aparea simultan in oameni diferiti si in situatii diferite. Si atunci exista o alta teorie ("Terror Management"), care afirma ca oamenii se agata de traditiile culturale din grup/trib cand sunt amenintati.

Aceste studii sunt incurajatoare, desi noi am avut intotdeauna o "intuitie" ca oamenii devin religiosi cand se simt stresati si nefericiti. Intrebarea este CUM si DE CE. Acum avem 3 teorii bune si cercetariile viitoare vor clarifica situatia si mai mult.

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown