8/24/2010

Umanistii anunta formarea unui nou institut, dedicat eticii (ISHV)


Un grup de lideri ai miscarii umaniste, sustinand o declaratie de valori neo-umaniste, au facut o organizatie non-profit cu scopul de a "reumaniza" secularismul.

"Vrem sa fim inclusivi si sa lucram cu grupuri religioase si non-religioase pentru a solutiona problemele generale ale comunitatii planetare, a spus Paul Kurtz, presedinte al Institutlui pentru Stiinta si Valori Umane (ISHV)

Kurtz a mai adaugat ca grupul va promova metoda stiintifica si gandirea critica in evaluarea afirmatiilor si va dezvolta valori care sunt naturaliste si umaniste in caracter si potrivite pentru secolul 21. El a mai adaugat ca religia este deseori la radacina valorilor etice ale unei societate, si ca ISHV doreste sa le reevalueze folosind o baza rationala.

"Vom angaja cei mai inteligenti oameni de stiinta si savanti, si nu doar in Statele Unite ci peste tot unde sunt umanisti," a adaugat Kurtz. "Vrem sa descoperim cum sa dezvoltam mai bine virtuile morale comune ce le avem ca oameni."

Kurtz este profesor emeritus de filosofie si se implica in miscari umaniste, sceptice si de secularism de peste 30 de ani. In 1991 el a unit doua organizatii, una dedicata scepticismului si alta dedicata umanismului, formand cunoscutul Center for Inquiry (CFI).

"Gradina secularismului nu produce produce intotdeauna roade umaniste. [...] Intrebarile la care vrem sa raspundem sunt: cum dezvolti in randul secularistilor o moralitate persoanala? Cum se poate dezvolta empatia? Cum putem motiva moralitatea? Este o credinta comuna ca moralitatea poate veni doar din religie. Nu e asa, eu am cunoscut o gramada de oameni care se comporta foarte moral si totusi nu subscriu la sistemele religioase."

...

"Umanistii au fost intotdeauna critici fata de teism. Dar pe masura ce miscarea noastra se maturizeaza politic si social, va fi benefic daca exprimam valori pozitive, precum valorile etice bazate pe ratiune si gandire critica ca o metoda de a rezolva probleme publice."

Ceva asemanator:

Related Posts with Thumbnails

Cele mai citite articole

Arhivă

Original design by Six Shooter Media. To Blogger by Template-Godown